Structureel onderhoud op E40 in Zwijnaarde

Regio
Gemeente
Weg
Datum Vanaf september 2018

Op 16 oktober is de aannemer gestart met een nieuwe fase. De werfzone schuift op. We verwachten nog steeds hinder op E40 en E17. Informeer je hier over de volgende fase van de werken. 

Op 10 september startte het Agentschap Wegen en Verkeer met het vernieuwen van asfalt aan de E40 tussen de verkeerswisselaar in Zwijnaarde en het op- en afrittencomplex in Sint-Denijs-Westrem. De aanleg van de weefstroken is voorlopig niet mogelijk doordat de vergunning voorlopig is geschorst door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Het structureel onderhoud moet echter wel al nu worden uitgevoerd voor de veiligheid op de weg. 

Structureel onderhoud

Het wegdek van de E40 is aan vervanging toe. Er zijn duidelijk zichtbare slijtplekken en rijsporen. In september zijn we gestart met het structureel onderhoud. 

Het structureel onderhoud bestaat uit het affrezen van de huidige verharding en vervolgens terug opbouwen van de weg. De verschillende rijstroken zullen, in functie van het nodige onderhoud, tot verschillende dieptes aangepakt worden. Bijvoorbeeld: op de eerste en tweede rijstrook, waarop meestal de vrachtwagens rijden, is spoorvorming vastgesteld. Hiervoor moeten er meerdere lagen van de weg worden verwijderd en terug opgebouwd. 

Om het verkeer tijdens de werken op twee rijstroken in elke richting te kunnen laten passeren worden er tijdelijke doorsteken aangelegd door de middenberm. 

Timing

Van 10 september tot half november

Fasering

Van 10 tot en met 25 september (afgerond)

 

Van 26 september - 6 oktober (afgerond)

Er is gewerkt in de richting van de kust. 

Van 6 oktober tot en met 16 oktober (afgerond)

De zone tusen de verkeerswisselaar in Zwijnaarde en het op- en afrittencomplex van Sint-Denijs-Westrem richting Brussel is heraangelegd.

 

Fase 4: van 16 oktober tot 30 oktober

De werfzone schuift op. Er wordt vanaf nu gewerkt op de E40 richting Brussel van net voor de verkeerswisselaar in Zwijnaarde tot net voor de Tijarm in Merelbeke.  Het asfalt van de pechstrook, 1ste en 2de rijstrook van de E40 en de oprit naar Brussel komende van de E17 zal grondig vernieuwd worden. Daarnaast zal de brug over het Scheldekanaal, richting Brussel, gesaneerd worden. 

Signalisatie aanpassen in nachten van 16 en 17 oktober

In de nachten van 16 op 17/10 en 17 op 18/10, telkens van 20u tot 6u worden alle signalisatie en markeringen aangepast en zal de verkeerssituatie verschillende keren wijzigen. Er zullen twee of tijdelijk slechts één rijstrook open zijn in beide richtingen.

Op woensdagmorgen 17/10 om 6u zijn het op- en afrittencomplex in Sint-Denijs-Westrem en alle lussen op de verkeerswisselaar in Zwijnaarde terug helemaal open. Enkel de oprit van de N60 naar de E40 richting Brussel in Zwijnaarde blijft dicht.

Vanaf woensdagavond 17/10 om 22u gaan beide opritten van de E17 naar de E40 richting Brussel ook dicht.  

 

 • Het verkeer op de E40 rijdt in de beide richtingen over twee versmalde rijstroken.
  • Het verkeer richting Brussel beschikt over 2 versmalde rijstroken: 1 vak via doorsteek in de middenberm en 1 vak op de 3de rijstrook. 
  • Het verkeer richting kust rijdt op 2 versmalde rijstroken (op 1ste en 2de rijstrook). 
 • Verschillende lussen van de verkeerswisselaar Zwijnaarde worden afgesloten.
  • De oprit naar de E40, richting Brussel, komende van Kortrijk, wordt afgesloten. Het verkeer rijdt om via complex Destelbergen, R4 en Merelbeke.
  • De oprit naar de E40, richting Brussel, komende van Antwerpen/Gent, wordt afgesloten. Het verkeer vanuit Antwerpen rijdt om via complex Destelbergen. Het verkeer vanuit Gent rijdt om via de R4- binnenring, B402, R4-buitenring en Merelbeke. 

Welke bewegingen zijn wel mogelijk?

 • De lus naar Kortrijk en Antwerpen (E17) voor het verkeer komende van de kust (E40) is open.
 • De afrit van de E40 naar E17 Antwerpen/Kortrijk, komende van Brussel, is open. 
 • De oprit naar de E40 richting de kust, komende van E17 Antwerpen/Gent is open.

Fase 5: 30 oktober tot 5 november

De aannemer wisselt van kant en vernieuwt de pechstrook, de rechter- en middenrijstrook van E40 op de rijrichting kust. De tweede helft van de brug over het Scheldekanaal wordt gesaneerd (pechstrook en rechterrijstrook).

 • Het verkeer op de E40 rijdt in de beide richtingen over twee versmalde rijstroken.
  • Het verkeer richting kust beschikt over 2 versmalde rijstroken: 1 vak via doorsteek in de middenberm en 1 vak op de 3de rijstrook. 
  • Het verkeer in de richting van Brussel rijdt op twee versmalde rijstroken (rechter en middenrijstrook.
 • De afrit vanuit Brussel naar de E17 richting Antwerpen is dicht. Het verkeer rijdt om via het complex Sint-Denijs-Westrem.
 • De afrit vanuit Brussel naar de E17 richting Kortrijk is dicht. Het verkeer rijdt om via complex Sint-Denijs-Westrem. 
 • Alle bewegingen op de E40, komende vanaf de kust, blijven mogelijk.
   

Fase 6: 5 november tot 10 november

De aannemer werkt op E40 op de rijrichting kust. Het asfalt van de midden- en linkerrijstrook wordt vernieuwd. De tweede helft van de brug over het Scheldekanaal wordt gesaneerd (midden en linkerrijstrook).

 • Het verkeer op de E40 rijdt op twee versmalde rijstroken in de beide richtingen. 
 • Alle op-en afritten van het complex zwijnaarde zijn terug open.

Fase 7: 3 nachten in november (van 21u tot 5u) 

Tijdens deze fase zal de linkerrijstrook op de E40 richting Brussel tussen het complex Zwijnaarde en de brug over Tijarm heraangelegd worden. Daarnaast zullen verschillende doorsteken afgewerkt worden. De werken zullen ‘s nachts met minimale hinder voor het verkeer uitgevoerd worden. 

 • Alle op- en afritten van het complex Zwijnaarde blijven open. 
 • Het verkeer in de werfzone zal over 2 versmalde rijstroken beschikken. Voor de veiligheid blijft aan de werfzone een snelheidsbeperking van 50km/u.

 

Communicatie

Op 13 maart 2018 organiseerden we een Infovergadering. U vindt de presentatie als bijlage rechtsbovenaan deze pagina. 

U kunt zich ook rechtsbovenaan deze pagina inschrijven op de digitale nieuwsbrief zodat u verder op de hoogte blijft van de werken.  

Achtergrond: waarom weefstroken voor de E40?

Het Agentschap Wegen en Verkeer wilt weefstroken realiseren langs beide zijden van de E40 tussen het op- en afrittencomplex in Sint-Denijs-Westrem en de verkeerswisselaar in Zwijnaarde. We verbinden de uitvoegstrook en de invoegstrook van beide complexen. Zo creëren we een lange, veilige zone om in- en uit te voegen of te 'weven'. Op die manier willen we de vele in- en uitvoegbewegingen tussen de wisselaar en de op- en anfritten naar de R4 en N43 veiliger en vlotter maken. In een volgende fase komen er daar ook nieuwe geluidsschermen langs de beide zijden van de E40 (stippellijnen op de kaart).

De aanleg van de weefstroken is voorlopig niet mogelijk doordat de vergunning voorlopig is geschorst door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Het structureel onderhoud moet echter wel al nu worden uitgevoerd voor de veiligheid op de weg.