Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlotter en veiliger kruispunt Hoogstraat (N442) met Grote Kapellelaan en Ommeganglaan in Lede

Vlotter en veiliger kruispunt Hoogstraat (N442) met Grote Kapellelaan en Ommeganglaan in Lede

Algemeen Overzicht

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

N442

Het kruispunt van de Hoogstraat (N442) met de Ommeganglaan en de Grote Kapellelaan krijgt een grondige facelift. Bij de heraanleg van het kruispunt wordt niet alleen aan een betere doorstroming van het verkeer gewerkt maar ook aan de veiligheid voor de weggebruikers. De werken kunnen wellicht starten in 2022.

Wat en waarom?

Vlotter en veiliger kruispunt

Voor de veiligheid en het rijcomfort worden de fietspaden aan het kruispunt vernieuwd. De fietspaden in klinkers worden vervangen door asfalt. De fietsoversteken langsheen de N442 worden iets verder van de rijweg uitgebogen zodat het gemotoriseerd verkeer deze minder dicht nadert. Op die manier wordt het voor de weggebruikers overzichtelijker en duidelijker. De twee haltehavens worden vervangen door nieuwe bushaltes op de rijweg. Iedere halte krijgt een nieuw, comfortabel en verhoogd perron. De nieuwe fietspaden komen nu achter de bushalte. 

Voor een betere doorstroming krijgen de Ommeganglaan en de Grote Kapellelaan een nieuwe aparte linksafslagstrook. De middeneilanden worden afgebroken en maken plaats voor volwaardige linksafslagstroken. Zowel het verkeer richting Vijfhuizen als het verkeer richting centrum Lede kan op die manier vlotter de gewestweg oprijden. Ook onder het kruispunt wordt gewerkt want er komt een nieuw gescheiden rioleringsstelsel. Tenslotte komt er een volledige nieuw wegdek in asfalt op het kruispunt

 

ontwerpplan kruispunt

Heraanleg fietspaden langs Hoogstraat (N442) in Lede

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal ook de fietspaden langs de N442 in Lede aanpakken. Tussen het kruispunt Vijfhuizen en de Colruyt in Lede worden de fietspaden in klinkers vervangen door een comfortabel fietspaden in asfalt. In totaal wordt er zo  2,5 km aan fietspaden verbeterd.

Timing en impact?

Eerst moeten er nog nutswerken (gas, elektriciteit, telecom, ...) gebeuren. Dit wordt besproken met de betrokken nutsmaatschappijen en zal wellicht kunnen opstarten begin volgend jaar. Aansluitend willen we starten met de heraanleg van het fietspad en is dus voorzien tegen het voorjaar van 2022. Pas daarna zal de herinrichting van het kruispunt volgen.