Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervanging van brug over de Dijle

Vervanging van brug over de Dijle

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

N229

Wegen en Verkeer bouwt in 2024 een nieuwe brug over de Dijle in Rotselaar. Op de “onderbrug” in kwestie, waar de Provinciebaan (N229) over de Dijle gaat, werd in 2018 een verzakking in het midden van het wegdek vastgesteld. Als je als bestuurder over de brug rijdt, voel je de lokale verzakking als een “knik” in het wegdek. Sinds de eerste vaststellingen werd de brug regelmatig opgemeten. Uit de laatste opmetingen bleek dat de lokale verzakking zich voortgezet heeft. Daarom is nu beslist om de brug volledig af te breken en te vervangen door een nieuwe brug.

Wat en waarom?

©Google

Meetpunten, sonderingen en drones

De brug die vervangen wordt, is een “onderbrug” - dat is een locatie waar een weg over een andere weg of een waterloop gaat. Uit het onderzoek dat de laatste jaren herhaaldelijk gebeurd is, is gebleken dat de verzakking waarschijnlijk begonnen is ter hoogte van een pijler die in de Dijle staat. Die pijler ondersteunt het brugdek. De verzakking is vastgesteld door middel van metingen met vaste punten op en rondom de brug. De experten van de Vlaamse overheid hebben ook herhaaldelijk ter plaatse onderzoek uitgevoerd, onder andere met een drone die onder water sonarbeelden maakte. 

Zeventig jaar oud

De brug over de Dijle is zeventig jaar oud. Zoals de naam van de weg al aangeeft, werd de Provinciebaan beheerd door de Provincie Vlaams-Brabant. In 2009 gaven de provinciebesturen het beheer van heel wat “provinciewegen” door aan het Agentschap Wegen en Verkeer. De Provinciebaan was een van die wegen. 

Snelheidsbeperking

Er is een verzakking dwars over de rijweg die duidelijk merkbaar is als je er met de auto over rijdt. Omwille van de knik heeft Wegen en Verkeer beslist een lokale snelheidsbeperking van 30 km/u in te voeren. Dat is veiliger voor de weggebruikers, en daardoor zal ook de verzakking van de brug niet versnellen. 

Timing en impact?

Werken in 2024 

De Vlaamse Regering heeft ondertussen kredieten gebudgetteerd voor de brug, zodat in 2024 een aannemer aangesteld kan worden en kort daarop -  volgens de huidige planning ook in 2024 - de werken kunnen starten. Zodra er concrete informatie is over hoe de werken uitgevoerd zullen worden en wat de impact zal zijn op de omgeving en op het verkeer, zal Wegen en Verkeer dat op deze webpagina melden.    

Contact

Contacteer ons bij vragen

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Telefoon
016 66 57 50
Website