Vernieuwing wegdek en riolering op E403 tussen Moorsele en Wevelgem

Regio
Gemeente
Weg
Datum Voorjaar 2018.

Deze geplande werken worden opnieuw uitgesteld, nog steeds is het grondwater nog niet laag genoeg om de werken te kunnen aanvatten.
Om de uitvoeringstermijn en de hinder zo kort mogelijk te houden kunnen de werken pas starten wanneer het grondwater voldoende gezakt is door de lopende bemalingswerken.
De nieuw startdatum wordt later bepaald, dit zal  in het voorjaar van 2018 zijn.

In juni 2017 werden voorbereidende werken uitgevoerd. Vanaf 6 september starten de hoofdwerken.

Wat & hinder?

De werfzone begint net voor de tunnel van Wevelgem en eindigt aan de verkeerswisselaar E403/A19 in Moorsele.

Plaatsing signalisatie

Vanaf maandagochtend 4 september plaatst de aannemer alle nodige signalisatie (new jerseys, borden, belijning,…). Deze werken worden uitgevoerd met een mobiele werf. Tijdens deze signalisatiewerken moet het verkeer in de rijrichting Doornik overdag over twee versmalde rijstroken. ‘s Nachts moet dit verkeer over 1 rijstrook.

Eigenlijke werken

Vanaf woensdagochtend 6 september starten de eigenlijke werken. De volgende ingrepen worden dan uitgevoerd:

  • Op de E403 wordt de riolering voor het oppervlaktewater op de autosnelweg volledig vernieuwd vanaf de tunnel in Wevelgem tot aan het verkeerscomplex Moorsele.
  • Daarnaast wordt de rijweg volledig opgebroken tot en met de fundering en dit vanaf de tunnel in Wevelgem tot aan het verkeerscomplex Moorsele. 
  • Aangezien 1 tunnelkoker verkeersvrij zal zijn tijdens de werken wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de nodige herstellingswerken uit te voeren in de tunnelkoker. 

Vanaf woensdagochtend 6 september wordt het verkeer op de E403 in de rijrichting Brugge met behulp van doorsteken op de rijrichting Doornik gebracht. Alle verkeer moet vanaf dan in beide richtingen over twee versmalde rijstroken. De oprit nr. 5 Wevelgem richting Brugge is afgesloten. Het verkeer richting Brugge moet omrijden via de N8 en vervolgens de oprit Bissegem naar de R8 nemen om dan via de A19 richting E403 te rijden. Ook de afrit A19 Kortrijk ter hoogte van de verkeerswisselaar E403/A19 in Moorsele is afgesloten op de E403 voor wie van Doornik komt. Wie vanuit Doornik naar Kortrijk wil moet de drie lussen nemen op de verkeerswisselaar. 

Het einde van de werken is voorzien tegen begin december.
Het gaat om complexe werken aangezien er ook rioleringswerken worden uitgevoerd. Om die timing te halen, zal de aannemer 7 dagen op 7 werken en zowel overdag als ’s nachts. Tussen 20u en 7u zal de aannemer ervoor zorgen dat er geen geluidsoverlast is.

In de tunnel van Wevelgem geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u. en in de rest van de werfzone 70 km/u. Tijdens de werken zal er een mobiele flitspaal aanwezig zijn. 

Het Vlaams Verkeerscentrum voorspelt beperkte hinder. Maar aangezien de rijstroken zeer smal zijn in de tunnel (2,5m breed) kan dit toch leiden tot extra file, in het bijzonder tijdens spitsuren en dit in beide richtingen.  

Ook in de rijrichting Doornik zullen deze werken worden uitgevoerd maar dit zal in 2018 gebeuren aangezien we in het najaar teveel last hebben van hoog oppervlaktewater om de werken kwaliteitsvol te kunnen uitvoeren.