Vernieuwing op- en afrittencomplex Kanaaldok B1/B2 van R2

Regio
Gemeente
Weg
Datum 3 juni - eind augustus 2019

Update 09-09-2019: De werken zijn grotendeels afgerond. Enkel de nieuwe toegangsweg naar de weegbrug wordt nog aangelegd. Dit gebeurt in oktober. De aanleg van het nieuwe fietspad naar de Lillobrug kent vertraging om wille van het verkrijgen van de benodigde vergunning. We maken hier zo snel mogelijk werk van.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt deze zomer het wegdek van het op- en afrittencomplex Kanaaldok B1/B2 op de R2. Dit zijn de op- en afritten tussen de Frans Tijsmanstunnel en de verkeerswisselaar met de A12. Daarnaast komt er een nieuwe toegang tot de weegbrug voor vrachtwagens en vernieuwen we het fietspad langs de oprit in de richting van de A12, tussen de R2 en Lillobrug. De werken starten op 3 juni 2019 en duren naar verwachting tot eind augustus 2019.

Verloop van de werken

De werken zijn opgedeeld in drie fases, die deels overlappen. Auto- en vrachtverkeer kan gebruikmaken van het afrittencomplex 13 Stabroek op de A12, wanneer een op- of afrit van complex Kanaaldok B1-B2 niet beschikbaar is.

Een overzicht van de drie fases

Fase 1: 3 juni – 14 juli 2019

 • Vernieuwen op- en afrit zuidzijde
  • Oprit komende van de N180 richting verkeerswisselaar A12
  • Afrit komende van Frans Tijsmanstunnel richting N180
 • Vernieuwen fietspad langs de oprit richting verkeerswisselaar A12

Fase 2: eind juni – eind augustus 2019

 • Vernieuwen op- en afrit noordzijde
  • Oprit richting Frans Tijsmanstunnel komende van N180 (2A: vanaf 25 juni)
  • Afrit komende van verkeerswisselaar A12 richting N180 (2B: vanaf 29 juli)

Fase 3: enkele weekends en nachten

 • Herstelling wegdek R2 richting Frans Tijsmanstunnel, tussen verkeerswisselaar A12 en op- en afrittencomplex Kanaaldok B1/B2 tijdens één weekend in juli (5-7 juli) en één weekend (23-24 augustus) + 3 nachten in augustus.
   

De timing voor de aanleg van de nieuwe toegangsweg naar de weegbrug is nog niet bekend en wordt later gecommuniceerd.

Bovenstaande afbeelding kan u downloaden in de rechterkolom onder 'documenten'.

Verkeerssituatie tijdens de werken

Op- en afritten Kanaaldok B1/B2

Tijdens de werken in fases 1 en 2 zijn de op- en afritten waaraan gewerkt wordt, afgesloten voor alle verkeer. Auto’s en vrachtwagens volgen een omleiding via de verkeerswisselaar met de A12, het op- en afrittencomplex 13 Stabroek en de Kruisweg/Antwerpsebaan (N180).

Vanaf 3 juni zijn de op- en afrit aan de zuidzijde afgesloten (fase 1).

Deze blijven afgesloten tot aan de start van het bouwverlof op 15 juli.

 • Het verkeer dat van de Frans Tijsmanstunnel komt en naar de N180 wil, neemt afrit Stabroek op de A12 en komt op die manier op de N180 Antwerpsebaan/Kruisweg terecht.
 • Verkeer dat normaal via oprit Kanaaldok naar de R2 en A12 rijdt, volgt de omleiding in de andere richting via de N180 Kruisweg/Antwerpsebaan en oprit Stabroek.
 • Tijdens de werken aan het fietspad voorzien we steeds een veilige doorgang langs de werfzone voor fietsers.

Vanaf 25 juni sluiten we bijkomend ook de oprit aan de noordzijde af (fase 2A).

 • Verkeer naar de Tijsmanstunnel rijdt via de N180 Kruisweg/Antwerpsebaan naar de oprit Stabroek op de A12 en vervolgt via de verkeerswisselaar haar weg naar de R2 en de Frans Tijsmanstunnel.

Tijdens het bouwverlof van 15 tot 28 juli wordt er niet gewerkt en zijn alle op- en afritten open voor het verkeer.

Vanaf 29 juli gaan we verder met de werken in fase 2 en zijn op- en afrit aan de noordzijde afgesloten (2A + 2B).

 • Verkeer naar de Tijsmanstunnel rijdt via de N180 Kruisweg/Antwerpsebaan naar de oprit Stabroek op de A12 en vervolgt via de verkeerswisselaar haar weg naar de R2 en de Frans Tijsmanstunnel.
 • Verkeer komende van de A12 neemt afrit 13 Stabroek en vervolgt de weg via de N180 Antwerpsebaan/Kruisweg.
 • De scanners van de douane aan de noordzijde van de R2 blijven tijdens de werken bereikbaar vanaf de Noorderlaan.
 • De fietsbus blijft steeds rijden en de halte blijft ook bereikbaar. Tijdens de werken wordt er voor de fietsbus een tijdelijke aparte rijbaan voorzien. 

Bovenstaande afbeelding kan u downloaden in de rechterkolom onder 'documenten'.

Verkeerssituatie tijdens fase 2 (eind juni - eind augustus)

Bovenstaande afbeelding kan u downloaden in de rechterkolom onder 'documenten'.

Weekend- en nachtwerk op de R2

In het eerste weekend van juli (5 tot 7 juli) voerden we herstellingswerken uit op de R2

ook in augustus zijn nog één weekend en enkele nachten nodig nodig om herstellingswerken uit te voeren. 

 • Van vrijdagavond 23 augustus (19u) tot zaterdagavond 24 augustus (20u) werken we op de pechstrook en de rechterrijstrook van de R2 richting Gent, ter hoogte van de afrit naar de Noorderlaan. Het verkeer op de R2 kan blijven doorrijden, maar moet in de richting van Gent plaatselijk over twee rijstroken passeren.
 • In de week van 26 augustus gebeuren er nog herstellingen op de afslag van de A12 naar de R2. Deze herstellingen gebeuren tijdens 3 nachten, te starten in de nacht van woensdag op donderdag. Tijdens de eerste twee nachten pakken we de rechterrijstrook aan, in de derde nacht vernieuwen we de toplaag asfalt op de linkerrijstrook. Het verkeer zal er steeds over één rijstrook langs de werken kunnen passeren.

Blijf op de hoogte

Met een digitale nieuwsbrief houden we je op de hoogte over werken van AWV in het Antwerpse havengebied, inclusief de werken aan het op- en afrittencomplex Kanaaldok B1/B2. Bij belangrijk nieuws, bijvoorbeeld bij de start van de werken of bij een fasewissel, ontvangen geabonneerden een mailtje. Geïnteresseerd? Schrijf je in via de knop rechtsbovenaan je scherm.

Met vragen over de werken kan je terecht bij het team van de bereikbaarheidsadviseur. Mailen kan naar bereikbaar.antwerpen@wegenenverkeer.be of bellen op 0468 03 53 84.