Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwen fietspaden en rijweg van de Naamsesteenweg in Heverleebos

Vernieuwen fietspaden en rijweg van de Naamsesteenweg in Heverleebos

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

N251

UPDATE 23/06/21: Volgens de huidige planning starten de werken eind september, na afloop van het wereldkampioenschap wielrennen dat dit jaar in Leuven plaatsvindt. Daardoor kan de Naamsesteenweg (N251) in de weken voorafgaand aan het WK nog volop gebruikt worden als logistieke aanleverroute en als toegangsweg richting Leuven. Alle info over de omleidingen voor zowel fietsers als autoverkeer tijdens de werken vindt u onderaan deze webpagina bij 'Timing en hinder'. 

 

Wat en waarom?

Meer comfort voor fietsers en automobilisten 

Eind september neemt Wegen en Verkeer de fietspaden en de rijweg op de Naamsesteenweg in Heverleebos van aan de brug aan de E40 (grondgebied Leuven) tot aan de grens met Oud-Heverlee onder handen. De ligging en de breedte van de fietspaden verandert niet, maar de verharding wordt volledig vernieuwd voor meer fietscomfort en er komt een haag om fietsers fysiek af te scheiden van het autoverkeer. In totaal wordt ongeveer tweeënhalve kilometer fietspaden (1,25 km aan beide kanten) vernieuwd.

Wegen en Verkeer geeft ook de rijweg voor automobilisten op hetzelfde stuk weg een grondige onderhoudsbeurt: de bovenste asfaltlaag wordt vernieuwd en er worden boordstenen geplaatst. Van de werken op de Naamsesteenweg wordt ook gebruik gemaakt om een stuk van de Parnassusdreef mee op te knappen. Tot slot worden ook de huidige bushaltes ter hoogte van de Parnassusdreef aangepast. Bussen zullen er na afloop van de werken niet langer langs de rijweg stoppen, maar wel gewoon op de rijweg halteren. Het openbaar vervoer zal er op die manier ook vlotter verlopen. 

Nadat alle wegeniswerken afgerond zijn, plaatst de aannemer ook vleermuisvriendelijke verlichting langs de Naamsesteenweg (N251)

Fietsinfrastructuur Meerdalwoud: verbeteringen afgelopen jaren op een rijtje

De afgelopen jaren gebeurden er verschillende ingrepen voor betere fietsinfrastructuur in de omgeving van het Meerdaalwoud. Wegen en Verkeer legde samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (net zoals Wegen en Verkeer deel van de Vlaamse overheid) een tweede ecoduct (genaamd de ‘Konijnenpijp’) over de Expresweg (N25) aan. Als je van Leuven richting Namen fietst, kom je vijfhonderd meter voor dat viaduct een fiets- en voetgangersbrug tegen die Wegen en Verkeer in dezelfde periode aanlegde. In het kader van hetzelfde project gaven we ten slotte ook nog de fietspaden (in totaal vier kilometer) verderop richting Blanden een nieuwe verharding . 

Werfzone aanpak fietspad en rijweg Naamsesteenweg langs Heverleebos, Leuven

De werfzone voor de fietspaden in Heverlee werd gecorrigeerd tot aan de gemeentegrens van Leuven/Oud-Heverlee. De afbeelding toont ook de reeds aangelegde fietsverbindingen in en rond het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee en Heverlee (Leuven).

Timing en impact?

Werken vanaf eind september 2021

In de loop van de maand augustus zal Fluvius de huidige straatverlichting langs dit stuk van de Naamsesteenweg wegnemen. De werken van Wegen en Verkeer starten volgens de huidige planning eind september en duren tot eind november.   

Naamsesteenweg twee maanden afgesloten

De Naamseteenweg wordt ter hoogte van de werfzone twee maanden volledig afgesloten.

  • Autoverkeer tussen Leuven en Oud-Heverlee kan in die periode gebruik maken van de Expressweg (N25) en de op- en afrittencomplexen van de E40 en de E314.
  • Fietsers zullen een korte, lokale omleiding volgen die de komende weken verder wordt uitgewerkt in samenspraak met alle bevoegde instanties. 
  • De bushaltes (een in beide rijrichtingen) ter hoogte van de Parnassusdreef worden tijdens de werken niet bediend. Alternatieve routes zijn terug te vinden via de routeplanner van De Lijn