Verkeersveilige herinrichting Wijerstraat x Donkweg

Regio
Gemeente
Weg
Datum oktober 2018 - najaar 2019

UPDATE: De herinrichtingswerken in de Wijerstraat (N72) lopen op hun einde. Deze week voltooit de aannemer het nieuwe fietspad. Op vrijdag 15 november gaat de weg tegen de avond open voor alle verkeer in beide richtingen. Vanaf dat moment vervallen alle omleidingen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer, Fluvius en de gemeente Zonhoven gaan de Wijerstraat (N72) vernieuwen, van iets voor het kruispunt Donkveldweg x Alkenhoofseweg tot net voorbij de kantoren van Oben. De ingrepen moeten de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers verhogen. Meteen wordt dit gedeelte van een gescheiden rioleringsstelsel voorzien. 

De Wijerstraat (N72) krijgt over de volledige lengte van de projectzone een verbrede middenberm in gras of sierbeton. Enkel ter hoogte van de inritten en de kruispunten zal die overrijdbaar zijn. Langs de gewestweg worden verhoogde, vrijliggende fietspaden aangelegd.

Op de kruispunten Donkweg x Stationsstraat en Alkenhoofseweg x Donkveldweg komen veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Verkeersplateaus ter hoogte van diezelfde kruispunten moeten dan weer het verkeer remmen en de verlaagde maximumsnelheid van 50km/uur helpen respecteren. Het kruispunt van de Donkveldweg met de Grote Hellekensstraat wordt meteen mee vernieuwd. 

Je kan het ontwerpplan downloaden op deze pagina. 

 

Timing: werken tot najaar 2019

Nutswerken tot eind maart 2019

Tot eind maart 2019 werkten de aannemers nog verder aan de nutsvoorzieningen. De nieuwe hoofdleidingen van gas, water en elektriciteit werden in gebruik genomen, waarna de huisaansluitingen erop werden aangekoppeld. De laatste stap was het verwijderen van de oude leidingen, die dan niet meer in gebruik zijn. 

FASE 1: 1 april tot september 2019

De westzijde van de werfzone op de N72 Wijerstraat/Beringersteenweg werd als eerste vernieuwd. Zowel de riolerings- als wegeniswerken zijn er afgerond. 

FASE 2: september tot najaar 2019

  • Toen de westzijde afgewerkt was, verhuisden de riolerings- en wegeniswerken naar de overzijde van de Wijerstraat.
  • Ook aan deze zijde werden eerst de rioleringswerken uitgevoerd.
  • Daarna volgde de nieuwe opbouw van de weginfrastructuur.
  • In het najaar zijn de werken volledig afgerond. Op vrijdag 15 november gaat de weg tegen de avond open voor alle verkeer in beide richtingen. Vanaf dat moment vervallen alle omleidingen.

 

Minderhinder-maatregelen: omleidingen voor fietsers en verkeer richting Beringen

Omleiding voor fietsers richting Halveweg tijdens hoofdwerken

In de richting van het station/Halveweg volgen fietsers tijdens de volledige duur van de werken een omleiding via de Lange Schouwenstraat. In de andere richting (naar de N74 Kempische Steenweg) kunnen fietsers steeds voorbij de werkzone rijden. Tijdens de eerste fase werd daarvoor een tijdelijke asfaltstrook voorzien en in de tweede fase kan dit over het nieuw aangelegde fietspad.

 

 

Verkeer richting Hasselt kan de werken passeren

Gemotoriseerd verkeer richting Hasselt blijft steeds mogelijk over een versmalde rijstrook langs de werkzone en dit tijdens beide fasen. Plaatselijk verkeer kan daarbij afslaan in een van de toegankelijke zijstraten. In de werkzone zijn weliswaar niet steeds alle kruispunten met de zijstraten open. Om de plaatselijke bereikbaarheid evenwel te garanderen is er in de actieve fase minstens één zijstraat toegankelijk. 
De aannemer werkt nooit tegelijk aan het kruispunt met de Stationsstraat én het kruispunt met de Alkenhoofseweg. Dus wanneer de Stationsstraat tijdelijk van de Wijerstraat (N72) afgesloten is, zal de Alkenhoofseweg bereikbaar zijn en omgekeerd. 

Omleiding voor verkeer richting Beringen

Vanaf de start van de hoofdwerken tot het einde van de werken (najaar 2019) geldt er een omleiding voor doorgaand verkeer van Hasselt richting Beringen. De omleidingsroute loopt via de N74 en de E314 om via afrit 28 ‘Zolder’ terug aan te sluiten op de N72 Vogelsancklaan. Plaatselijk verkeer voor de Wijerstraat (Donk) kan vanaf de N74 Kempische Steenweg wel nog over de Beringersteenweg tot aan de werfzone rijden. Via de achterliggende straten geraakt men vervolgens tot op bestemming. 

 

 

 

Blijf op de hoogte

Ontvangt u het laatste nieuws over dit project graag meteen in uw mailbox? Dan kan u zich inschrijven op de digitale nieuwsbrief via de knop op deze webpagina.