Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger kruispunt Deinsesteenweg (N466)/ Antoon Catriestraat (N461) in Gent

Veiliger kruispunt Deinsesteenweg (N466)/ Antoon Catriestraat (N461) in Gent

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N461
N466

Het Agentschap Wegen en Verkeer start vanaf 13 februari met de werken aan het kruispunt van de Deinsesteenweg (N466) met de Antoon Catriestraat (N461) in Drongen. Voor de veiligheid van de weggebruikers wordt het kruispunt heringericht en volledig conflictvrij gemaakt. Ook worden de fietspaden en voetgangersoversteken heraangelegd. De werken zullen ruim 2 maanden duren.

Wat en waarom?

Voor de veiligheid van de fietsers komen er aparte vrijliggende en verhoogde fietspaden aan het kruispunt. De voetgangersoversteken worden ook zo aangepast dat het oversteken duidelijker en veiliger wordt. Tegelijk krijgt het verkeer dat uit de A. Catriestraat komt voortaan een aparte linksafslagstrook. Op de Deinsesteenweg (N466) komen er aparte rechtsafslagstroken. Door de nieuwe infrastructuur en een aangepaste  verkeerslichtenregeling wordt het kruispunt volledig conflictvrij

ontwerpplan

Timing en impact?

Er zijn een aantal algemene regels die gelden tijdens de volledige duur van de werken:

  • Voetgangers en fietsers: De aannemer voorziet een tijdelijke oversteekplaats voor voetgangers met tijdelijke verkeerslichten (drukknop) ter hoogte van Boelenaar/Klaverdries. De fietsers die de Deinsesteenweg (N466) willen oversteken volgen een omleiding via de rotonde Mariakerksesteenweg.
  • De Lijn zal een omleiding volgen. De Lijn voorziet ook in vervanghaltes. Meer info aan de haltes zelf of via de www.delijn.be 
  • Gemotoriseerd verkeer: Tijdens de volledige duur van de werken rijdt het gemotoriseerd verkeer op de Deinsesteenweg (N466) over één rijstrook in elke richting. Er geldt een snelheidsbeperking van 50km/u. De middenberm op het kruispunt is niet oversteekbaar en er zijn enkel rechts-in/rechts-uit bewegingen mogelijk. 

De hinder per fase:

Voorbereidende werken

Vanaf 13 februari starten de voorbereidende werken, die gebeuren met mobiele signalisatie. Vanaf 16 februari wordt er gewerkt aan de verkeerslichten op het kruispunt en vanaf dan gaan ook de omleidingen van kracht die gelden tijdens fase 1.

Fase 1: 16 februari - 20 maart  (4 weken) 

  • Fietsers op de Deinsesteenweg (N466) richting Deinze worden omgeleid via rotonde Mariakerksesteenweg, de Koninginnelaan, Boelenaar, de Fresiastraat, de Treinstraat en Varendrieskouter, de Bollewerkstraat, de Huguette Ingelarestraat en de Sint-Gerolfstraat. Fietsers richting Gent kunnen langs de werfzone blijven rijden.
  • Gemotoriseerd verkeer richting Merendree kan niet via de A. Catriestraat en moet omrijden via de rotonde Mariakerksesteenweg en de Kruisstraat. Het kruispunt aan de kant van Drongen centrum blijft open.  Het verkeer richting Drongen centrum rijdt rechts-in/rechts-uit. Het verkeer komende van Gent dat van de N466 en de A. Catriestraat wil inrijden richting Drongen centrum rijdt ook om via de rotonde Mariakerksesteenweg.
fase 1

Fase 2: 20 maart - 17 april 2023 (4 weken)

  • Fietsers op de Deinsesteenweg richting Gent rijden om via de Deinse Horsweg, de Drongenstationstraat, de Oude Abdijstraat en de Vierhekkenstraat. Fietsers richting centrum Drongen rijden om via de rotonde Mariakerksesteenweg, de Alfons Bynlaan, Rondehuisjesdreef en Klaverdries. 
  • Gemotoriseerd verkeer richting centrum Drongen rijdt om via de Abdijmolenstraat en de rotonde Mariakerksesteenweg. Het gemotoriseerd verkeer kan rechts-in/ rechts-uit rijden naar Luchteren. De Zestiengemeten blijft open in de beide richtingen.  
Omleidingsplan fase 2 werken kruispunt Drongensesteenweg/Catriestraat

Fase 3: 17 april - 28 april 2023 (2 weken)

De middenberm blijft dicht, maar alle takken van het kruispunt gaan terug open. Enkel de omleidingen om de steenweg te dwarsen blijven van kracht en verlopen via de rotonde Mariakerksesteenweg. Het verkeer op de Deinsesteenweg rijdt over één rijstrook in elke richting.

 

fase 3