Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig de ring rond Leuven oversteken dankzij gevleugelde zebrapaden

Veilig de ring rond Leuven oversteken dankzij gevleugelde zebrapaden

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R23

Wat en waarom?

Veiliger oversteken voor voetgangers

Vandaag kunnen voetgangers de ring rond Leuven (R23) op verschillende plaatsen veilig oversteken aan de kruispunten met verkeerslichten. Daarnaast zijn er ook oversteekplaatsen waar het verkeer niet geregeld wordt met verkeerslichten. Om ervoor te zorgen dat voetgangers ook daar veilig kunnen oversteken, verbreden we de bestaande zebrapaden tot zogenaamde ‘gevleugelde’ zebrapaden. Bij een gevleugeld zebrapad worden de witte strepen een stuk verlengd, tegen beide rijrichtingen van het verkeer in, om autobestuurders vroeger te doen stoppen en hen een beter zicht te geven op de volledige oversteekplaats. Bij dit soort zebrapaden blijven voetgangers zoals gewoonlijk binnen de normale zone van het zebrapad wandelen en gebruiken ze niet de verlengde delen als zebrapad. Daarom worden er extra beugels geplaatst die voetgangers begeleiden.

2021_10_18_illustratie-gevleugelde-zebrapaden-c-awv_1558637370

In de zomer van 2019 pasten we het zebrapad aan de Heilige-Geeststraat al aan als proefproject. Omdat de resultaten van dat project positief waren, besloot Wegen en Verkeer dit principe toe te passen op alle (mogelijke) oversteekplaatsen op de R23. Concreet gaat het om de zebrapaden ter hoogte van de: 

  • Leo Dartelaan (binnen- en buitenring)
  • Gevangenis (enkel buitenring)
  • Dekenstraat (binnen- en buitenring)
  • Dagobertstraat (binnen- en buitenring)
  • Jean-Baptiste van Monsstraat (enkel buitenring)

Aan het zebrapad ter hoogte van het provincieplein leggen we geen gevleugelde zebrapaden aan, omdat we de huidige fietsoversteek niet kunnen verplaatsen.

Timing en impact?

Uitvoering in oktober - november 2021

Wegen en Verkeer voert de meeste werken in de maand oktober uit. Nadat de arceringen zijn aangebracht en de zebrapaden verlengd, worden bijkomstig aan beide zijden van het voetpad beugels geplaatst om voetgangers de juiste looplijnen van het zebrapad te laten gebruiken om over te steken. De hinder tijdens de aanpassingen aan het zebrapad blijft zowel voor omwonenden als voor het doorgaand (fiets)verkeer beperkt. Het verlengen van de witte strepen zal 1 à 2 dagen duren, waarna de beugels worden geplaatst. Het autoverkeer op de ring zal in beide gevallen steeds kunnen doorrijden, al dan niet tijdelijk op één in plaats van twee rijstroken.