Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Annatunnel en Kennedyfietstunnel

Sint-Annatunnel en Kennedyfietstunnel

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Provincie

Weg

SAT
KT

Op zoek naar de actuele status van de liften/roltrappen in de Sint-Annatunnel of de Kennedytunnel? Kijk dan hier: fietsersliften.wegenenverkeer.be 
Zoek je de uren van de veerdienst? Meer info: www.welkombijvloot.be/veer-sint-anna-sta

Praktische informatie

Sint-Annatunnel

 • Voor voetgangers en fietsers. Fietsen wordt enkel stapvoets (5 km/u) toegelaten. Bromfietsen dienen aan de hand gehouden te worden.
 • Toegankelijk via liften en roltrappen.
 • Werkingsuren roltrappen:
  • weekdagen: 06u - 20u (bij drukke passage tot 22u).
  • weekends: 09u - 21u.
  • bij defect liften draaien de corresponderende roltrappen 24/24u.

Nachtelijk toezicht sinds 13 juli 2019

Om veiligheidsredenen kunnen de historische roltrappen van de Sint-Annatunnel enkel geactiveerd worden wanneer er technisch toezicht is ter plaatse. De laatste jaren lagen de roltrappen noodgedwongen stil omdat er geen nachtdiensten meer voorzien konden worden. Dat leidde bij defecte liften vaak tot vervelende situaties waarbij fietsers genoodzaakt waren een stilstaande roltrap te beklimmen. Daar is op vraag van minister Ben Weyts terug verandering in gekomen.

Sinds zaterdag 13 juli 2019 voorziet het Agentschap Wegen en Verkeer de klok rond toezicht. Het agentschap werkt hiervoor samen met een externe bewakingsfirma. Het personeel van deze firma is opgeleid om in geval van defecte liften, de roltrappen te kunnen inschakelen. Fietsers en voetgangers zullen voortaan dus ook ’s nachts steeds via de Sint-Annatunnel de Schelde kunnen oversteken.

Veer Sint-Anna

 • Gratis veerdienst tussen linker- en rechteroever voor voetgangers, fietsers en begeleide rolstoelgebruikers.
 • Werkingsuren:
  • weekdagen: Linkeroever 7u - 18u / Rechteroever 7u15 - 18u15
  • weekends/feestdagen: Linkeroever 10u - 21u / Rechteroever 10u15 - 21u15
 • Om de 30 minuten een afvaart per oever (kwartier heen en kwartier terug).
 • Het aantal overvaarten per dag kan variëren en kan in functie van de noden en wachttijden worden bijgestuurd. Hinder door ander scheepvaartverkeer op de Schelde is mogelijk. 

Kennedyfietstunnel

 • Vluchtkoker van de Kennedytunnel, alternatieve Scheldekruising voor fietsers.
 • Toegankelijk via liften en trappen.
Overzicht locatie scheldekruising voor fietsers

Renovatie Sint-Annatunnel

Grondige renovatie liften vanaf najaar 2020

Om de storingen en defecten aan de liften van de Sint-Annatunnel grondig en duurzaam aan te pakken, bereidt het Agentschap Wegen en Verkeer een omvangrijk renovatieproject voor. Zo zullen de liften volledig gemoderniseerd worden, met respect voor het beschermd karakter van de installaties. Vorig jaar werd er echter geen geschikte aannemer gevonden omwille van de omvang, complexiteit en specificiteit van de opdracht. Wegen en Verkeer heeft daarop beslist om de opdracht te herzien en een nieuw bestek uit te schrijven met een uitsplitsing van verschillende opdrachten om de kans op het vinden van een geschikte aannemer te vergroten. AWV verwacht het nieuwe bestek in de loop van mei 2020 in de markt te kunnen zetten. Als alles goed gaat kan er dan in de zomer een aannemer gegund worden. Vervolgens moeten de renovatiewerken kunnen starten in het najaar. In de loop van juni 2020 plant AWV alvast te starten met de vernieuwing van de liftkabels. Meer informatie volgt in de komende weken.