Renovatie viaduct Gentbrugge (E17)

Regio
Gemeente
Weg
Datum 2020-2021

In het voorjaar van 2020 gaat de grondige onderhoudsbeurt van het viaduct van Gentbrugge van start. Kom er alles over te weten op de infomarkt van 16/12 in de Vierde Zaal in Gentbrugge. Lees meer.

Wat houden de werken in?

Zowel de bovenzijde als de onderzijde van het 1.6 km lange viaduct worden grondig aangepakt. Bovenaan vernieuwen we het wegdek inclusief alle voegen, de waterdichting, de geluidschermen en de vangrails. Ook de onderzijde van het viaduct wordt grondig hersteld: eerst zal de aannemer alle betonherstellingen uitvoeren aan de pijlers en de onderzijde. Daarna krijgen beide een beschermende coating.

 

Geluidshinder beperken

Tijdens de renovatie gaat extra aandacht naar geluidswerende maatregelen. In de eerste plaats maken we werk van de voegen in het wegdek, die voor heel wat geluidsoverlast zorgen. Door gebruik te maken van een ander type voeg, kunnen we de geluidsimpact verminderen. 

Daarnaast worden de verouderde geluidsschermen vervangen door nieuwe schermen. Deze zullen 4m hoog zijn, 1m hoger dan de huidige. Tenslotte wordt het viaduct afgewerkt met geluidsarm asfalt.

Aanpak van de werken

De sanering van het viaduct zal in twee grote fasen gebeuren. Van het voorjaar tot het najaar van 2020 wordt het viaduct hersteld in de richting van Kortrijk. In dezelfde periode van 2021 wordt het viaduct richting Antwerpen aangepakt. Het gros van de werken kan niet in de wintermaanden uitgevoerd worden, omdat voldoende droog en warm weer nodig is. Tijdens de werken zal het verkeer op de E17 twee rijstroken in elke richting hebben op de rijrichting waar niet gewerkt wordt. Onder het viaduct kunnen we, op een aantal dagen of nachten per onderdoorgang na, alle wegen, fiets- en voetpaden open houden. 

Veiligheidsmaatregelen tot renovatie

Eind 2018 en begin 2019 gingen een aantal veiligheidsmaatregelen in voege om risicozones door betonschade aan de onderzijde van het viaduct van de E17 in Gentbrugge te beveiligen. Alle zones waar voetgangers, fietsers en auto's onder het viaduct door wandelen, fietsen of rijden, zijn beveiligd met netten.  Dat betekent dat er aan de onderzijde van het viaduct netten zijn gespannen om te vermijden dat beton dat loskomt, naar beneden kan vallen. Alle andere zones zijn afgezet met hekkens. Op twee fietspaden in de Gentbrugse Meersen na, zijn alle wegen onder het viaduct open. Hieronder kun je per dwarsende weg nagaan wat de maatregelen zijn. 

 • Brusselsesteenweg: De volledige zone boven het voetpad, fietspad, rijweg en trambaan is beveiligd met netten. 
 • Land Van Rodelaan: Het fiets- en voetpad langs de Land van Rodelaan richting de Braemkasteelstraat is afgesloten. Voetgangers kunnen gebruik maken van het voetpad langs de andere zijde van de Land Van Rodelaan. Fietsers richting Braemkasteelstraat worden omgeleid:
  • Fietsers op de Brusselsesteenweg vanuit Melle rijden om via de Braemstraat.
  • Wie van de Brusselsesteenweg vanuit Gent komt, fietst via de F. Burvenichstraat en de Oude Brusselseweg.
 • H. Pirennelaan: beveiligd met netten
 • De onderdoorgang voor fietsers in het verlengde van de Jozef Wauterstraat: beveiligd met netten
 • Braemkasteelstraat: beveiligd met netten 
 • Van Swedenlaan: beveiligd met netten 
 • Van de fiets- en voetpaden naar de Gentbrugse Meersen is de middelste onderdoorgang voor fietsers en voetgangers open. De twee anderen zijn afgesloten met hekkens.

 

 

Wat met de toekomst?

De Vlaamse overheid zet niet enkel in op een veilig viaduct voor de komende jaren, ook het proces om tot een toekomstscenario voor het viaduct te komen gaat van start. Onder de procedure van de ‘Complexe Projecten’ gaat De Werkvennootschap de eerste fase opstarten. In die verkenningsfase wordt vanuit een multidisciplinaire aanpak gezocht naar een duidelijke projectdoelstelling. Participatie met alle belanghebbenden staat daarbij centraal. De Werkvennootschap zal je in de komende maanden verder informeren.

Communicatie

Infomoment op 16 december (16u tot 21u)

Om alle omwonenden en geïnteresseerden goed te informeren over de geplande werken, organiseren we een infomarkt. Op 16 december kunt u doorlopend van 16u tot 21u langskomen in de Vierde Zaal, Driebeekstraat 2 in Gentbrugge. Meer info volgt binnenkort. 

Digitale nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte via mail, abonneer je dan op de digitale nieuwsbrief over dit project.