Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatie viaduct Gentbrugge

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

E17

Wat en waarom?

Wat houden de werken in?

Zowel de bovenzijde als de onderzijde van het 1.6 km lange viaduct worden grondig aangepakt. Bovenaan vernieuwen we het wegdek inclusief alle voegen, de waterdichting, de geluidschermen en de vangrails. Ook de onderzijde van het viaduct wordt grondig hersteld: eerst zal de aannemer alle betonherstellingen uitvoeren aan de pijlers en de onderzijde. Daarna krijgen beide een beschermende coating. Ook de snelwegparking Gentbrugge wordt heraangelegd. Tot slot wordt de brug over de Schelde ook grondig gerenoveerd, zowel bovenkant als onderkant.

Overzicht werken Viaduct Gentbrugge

Overzicht werken Viaduct Gentbrugge

Geluidshinder beperken

Tijdens de renovatie gaat extra aandacht naar geluidswerende maatregelen. We werken op 3 manieren om de geluidshinder te beperken:

  • Alle voegen in het wegdek worden vervangen. We maken gebruik van een ander type voeg die stiller is dan de oude voegen. 
  • Daarnaast vervangen we alle verouderde geluidsschermen door nieuwe schermen. Deze zullen 4m hoog zijn, 1m hoger dan de huidige. We investeren ook samen met de stad Gent in nieuwe schermen  aan de op- en afritten, aan de snelwegparking langs de E17 richting Antwerpen en in de zone tussen sporthal Driebeek en de Boswachterstraat.  
  • Tenslotte wordt het viaduct afgewerkt met geluidsarm asfalt.
Overzicht geluidsschermen Viaduct Gentbrugge

Overzicht geluidsschermen viaduct Gentbrugge

Timing en impact?

 

De sanering van het viaduct was voorzien in twee grote fasen. Van 13 april tot november 2020 werd het viaduct hersteld in de richting van Kortrijk. Van februari tot november 2021 wordt het viaduct richting Antwerpen aangepakt. De werken in de richting van Antwerpen verlopen echter voorspoedig waardoor deze begin september al klaar zijn. Tegelijkertijd moet een deel van de voegen in de richting van Kortrijk opnieuw vervangen worden door schade. Dat betekent dat er na fase 2, nog een nieuwe derde fase bijkomt. Deze start in september en loopt tot eind oktober. 

Tijdens de werken zal het verkeer op de E17 twee rijstroken in elke richting hebben op de weghelft waar niet gewerkt wordt. In 2020 ging de afrit van de E17 vanuit Antwerpen en de oprit naar de E17 richting Antwerpen dicht. Van februari tot begin september 2021 is enkel de oprit naar de E17 richting Antwerpen afgesloten. Vanaf begin september tot eind oktober wordt het verkeer weer op de weghelft richting Antwerpen gezet en gaan de afrit van de E17 vanuit Antwerpen en de oprit naar de E17 richting Antwerpen opnieuw dicht.  Onder het viaduct kunnen we, op een aantal dagen of nachten per onderdoorgang na, alle wegen, fiets- en voetpaden open houden. Ook de jaagpaden onder de Scheldebrug blijven open.