Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatie Leonardtunnel

Techniek

Techniek

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R0
E411

Kathodische bescherming

Voor het onderhoud van de dakplaat van de Leonardtunnel gebruiken we een speciale techniek, een zogenaamde kathodische bescherming met opgedrukte stroom. Doorheen de jaren heeft het wapeningsstaal in het beton het zwaar te verduren gehad. Het is aangetast door het chloride uit dooizouten, de koolstofdioxide uit uitlaatgassen en insijpelend grondwater. Een kathodische bescherming zorgt ervoor dat het chemisch roestproces in het staal ongedaan wordt gemaakt. Dit gaat als volgt:

  • Bij corrosie van gewapend staal fungeert een deel van het metaal als anode. Een ander deel vormt een kathode. Bij de anode treedt corrosie op, bij een kathode niet.
  • Met een kathodische bescherming gaan we dit proces reguleren door een externe elektrode aan te brengen. Die fungeert als een nieuwe anode. Op die manier dwingt de elektrode het staal in de functie van kathode en stopt het corrosieproces. 
  • Dit proces is geen eenmalige ingreep. Na het plaatsen van de elektrode moet de bescherming voortdurend gemeten en gemonitord worden. Zo kan waar nodig ingegrepen worden, zelfs vanaf afstand.