R40: fietsonderdoorgang Sint-Lievenspoort in Gent

Regio
Gemeente
Weg
Datum vanaf 3 april tot 2020

Update 2/04: De werken zijn heropgestart. De aannemer doet er alles aan om de werken in veilige omstandigheden te laten verlopen. Voor het verkeer wijzigt er niets.

Werf in beeld

 

Met een nieuwe fietsonderdoorgang langs de Schelde onder het kruispunt van de Sint-Lievenspoort, werken we één van de gevaarlijkste fietsoversteekplaatsen langs de Gentse stadsring weg. De onderdoorgang start net voorbij de Filips de Goedekaai, loopt vlak naast de Schelde onder het kruispunt door en sluit terug aan op de oprit naar de stadsring richting Dampoort. De werken startten op 3 april en zullen tot het voorjaar 2020 duren. 

Wat gaan we doen?

 

 

Dagelijks steken honderden fietsers over aan het kruispunt van de stadsring (Sint-Lievenslaan) met de B401 en Bellevue om richting Dampoort of Ledeberg te rijden. Aangezien fietsers hier het op- en afrijdend snelwegverkeer (E17/E40) dwarsen, is het nu een bijzonder druk en onveilig punt. Door de aanleg van een fietsonderdoorgang langs de Schelde kunnen fietsers de stadsring volgen onder het kruispunt door, zonder autoverkeer te kruisen. Door de fietsonderdoorgang tweerichtingsverkeer te maken, profiteren ook de  fietsers vanuit de richting van Ledeberg van de veilige onderdoorgang.

Tenslotte zit er ook winst in voor het autoverkeer: na de heraanleg krijgt de afrit van de ring richting Dampoort naar het kruispunt van de Sint-Lievenspoort een extra rijstrook voor vlotter verkeer. 

Timing en fasering

Situatie tot eind mei 2020

Technische omstandigheden op de werf hebben ervoor gezorgd dat de werken vertraging hebben opgelopen. Na de aanleg van de fietsonderdoorgang krijgt de oprit naar de Dampoort naar het kruispunt van de Sint-Lievenspoort een extra rijstrook en krijgt ook de oprit zelf 2 nieuwe asfaltlagen. De aannemer is volop aan het werk aan de afrit Sint-Lievenslaan naar de E17/E40. Hij bouwt er verder aan het voetpad en fietspad en aan de montage van de fietsbrug.

In de loop van het voorjaar zal ook nog voor een maand het fietspad onderbroken moeten worden voor de montage van de fietsbrug en ook het aanleggen van de toplaag in asfalt van het fietspad. langs de oprit Keizervest De fietsers volgen vanaf dan een omleiding via de Edward Pynaertkaai. Deze werken hangen sterk af van het weer.

Op het eind van de werken zal zowel de oprit Keizervest en de afrit Sint-Lievenlaan ook een nieuwe toplaag in asfalt krijgen en dit zal gebeuren in een weekend. De exacte data van deze werken worden tijdig gecommuniceerd.