R40: fietsonderdoorgang Sint-Lievenspoort in Gent

Regio
Gemeente
Weg
Datum vanaf 3 april tot 2020

Update 4/12: Vanaf 6 december wordt het fietspad van de oprit Keizervest een week afgesloten. De fietsers volgen een omleiding via de Edward Pynaertkaai. Sinds eind oktober neemt de aannemer een rijstrook in op de Zuidparklaan richting Dampoort. Het verkeer dat van de B401 (flyover) of de Hundelgemsesteenweg komt en de stadsring wil oprijden richting Dampoort rijdt nu over één rijstrook. Deze situatie blijft zo tot in het voorjaar 2020 Lees meer over de huidige fase hieronder.

Met een nieuwe fietsonderdoorgang langs de Schelde onder het kruispunt van de Sint-Lievenspoort, werken we één van de gevaarlijkste fietsoversteekplaatsen langs de Gentse stadsring weg. De onderdoorgang start net voorbij de Filips de Goedekaai, loopt vlak naast de Schelde onder het kruispunt door en sluit terug aan op de oprit naar de stadsring richting Dampoort. De werken startten op 3 april en zullen tot het voorjaar 2020 duren. 

Wat gaan we doen?

 

 

Dagelijks steken honderden fietsers over aan het kruispunt van de stadsring (Sint-Lievenslaan) met de B401 en Bellevue om richting Dampoort of Ledeberg te rijden. Aangezien fietsers hier het op- en afrijdend snelwegverkeer (E17/E40) dwarsen, is het nu een bijzonder druk en onveilig punt. Door de aanleg van een fietsonderdoorgang langs de Schelde kunnen fietsers de stadsring volgen onder het kruispunt door, zonder autoverkeer te kruisen. Door de fietsonderdoorgang tweerichtingsverkeer te maken, profiteren ook de  fietsers vanuit de richting van Ledeberg van de veilige onderdoorgang.

Tenslotte zit er ook winst in voor het autoverkeer: na de heraanleg krijgt de afrit van de ring richting Dampoort naar het kruispunt van de Sint-Lievenspoort een extra rijstrook voor vlotter verkeer. 

Timing en fasering

Fase 1: 3 april tot 5 mei (afgelopen) 

Fase 2: van 6 mei tot eind november 2019

Vanaf woensdag 23 oktober neemt de aannemer een rijstrook in op de Zuidparklaan richting Dampoort. Het verkeer dat van de B401 (flyover) of de Hundelgemsesteenweg komt en de stadsring wil oprijden richting Dampoort rijdt nu over één rijstrook. De aannemer start met de aanleg van het fietspad en busperron van de oprit Keizervest. De rest blijft ongewijzigd.

  • Fietsers en voetgangers kunnen langs de werfzone via de andere rijstrook.
  • Het verkeer rijdt op de afrit van de ring richting Dampoort naar het kruispunt van de Sint-Lievenspoort over één rijstrook.
  • Het autoverkeer dat de afrit neemt om naar het centrum te gaan, zal verder moeten doorrijden op de stadsring (R40) en via de Brusselsepoortstraat naar het centrum kunnen rijden.
  • Het verkeer dat van de B401 (flyover) of de Hundelgemsesteenweg komt en de stadsring wil oprijden richting Dampoort rijdt over één rijstrook.
  • Alle andere bewegingen op het kruispunt blijven mogelijk.

Fase 3: november 2019 - voorjaar 2020

Technische omstandigheden op de werf hebben ervoor gezorgd dat de werken vertraging hebben opgelopen. Na de aanleg van de fietsonderdoorgang krijgt de oprit naar de Dampoort naar het kruispunt van de Sint-Lievenspoort een extra rijstrook en krijgt ook de oprit zelf 2 nieuwe asfaltlagen. De aannemer blijft nog aan het werk tot in het voorjaar 2020.

Vanaf 6 december wordt het fietspad van de oprit Keizervest een week afgesloten. De fietsers volgen een omleiding via de Edward Pynaertkaai. Deze werken hangen sterk af van het weer.