Proefproject met ‘gevleugeld’ zebrapad op de ring rond Leuven (R23) ter hoogte van de Heilige-Geeststraat

Regio
Gemeente
Weg
Datum Vanaf week van 29 juli - augustus

UPDATE 14/08/2019: Wegen en Verkeer plaatst op 23 augustus en 26 augustus beugels aan beide zijden van het gevleugeld zebrapad. Die beugels moeten voetgangers in de juiste richting over het zebrapad leiden

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de Vlaamse gewest-, autosnelwegen en fietspaden, start in de week van 29 juli met het aanpassen van het bestaande zebrapad ter hoogte van de Heilige-Geeststraat op de ring rond Leuven (R23) naar een ‘gevleugeld’ zebrapad. Bij een gevleugeld zebrapad worden de witte strepen een stuk verlengd, tegen de richting van het verkeer in, om autobestuurders vroeger te doen stoppen en hen een beter zicht te geven op de volledige oversteekplaats. Met dit proefproject wil Wegen en Verkeer nagaan of de verkeersveiligheid voor overstekende voetgangers op de ring ter hoogte van de Heilige-Geeststraat verbetert. Als na de proefperiode blijkt dat de resultaten positief zijn, zal Wegen en Verkeer het zebrapad definitief omvormen tot een gevleugeld zebrapad. 

Verlenging zebrapad in week van 29 juli

In de week van 29 juli zal een aannemer in eerste instantie de strepen van het zebrapad tegen de richting van het verkeer in verlengen en dat op beide rijrichtingen van de ring. Een gewoon zebrapad is 3 à 4 meter breed. Het nieuwe gevleugelde zebrapad ter hoogte van de Heilige Geeststraat zal worden verlengd tot 8 à 9 meter.
Wegen en Verkeer arceert op hetzelfde moment ook de oude bushalte ter hoogte van de Heilige-Geeststraat op de ring, in de rijrichting van de Tervuurse poort. 

Plaatsing beugels in augustus

Nadat de arceringen zijn aangebracht, worden in augustus aan beide zijden van het voetpad beugels geplaatst om voetgangers de juiste looplijnen van het zebrapad te laten gebruiken om over te steken. Wanneer de aannemer de beugels precies plaatst, ligt op dit moment nog niet vast. 

Hinder tijdens werken beperkt

De hinder tijdens de aanpassingen aan het zebrapad blijft zowel voor omwonenden als voor het doorgaand (fiets)verkeer beperkt. Bij het verlengen van de witte strepen in de week van 29 juli is er 1 dag in beide rijrichtingen enkele uren hinder voor wie op de ring rijdt. Wanneer de beugels aan beide zijden van de oversteek worden geplaatst in augustus wordt er in totaal 2 dagen gewerkt ter hoogte van het zebrapad (1 dag per rijrichting). Het autoverkeer op de ring zal in beide gevallen steeds kunnen doorrijden.