Pontbeeklaan (N9) in Zellik (Asse): verkeerslichten voor minder file en meer leefbaarheid

Regio
Gemeente
Weg
Datum December 2018

UPDATE 21/12/18: Op 21 december werd de verkeerslichteninstallatie op de rotonde aan de Pontbeeklaan (N9) in Asse definitief in dienst genomen. 

In 2016 organiseerde het Agentschap Wegen en Verkeer een proefopstelling in Zellik, voor het spitsverkeer dat de Brusselse binnenring (R0 richting luchthaven/Luik/Namen) verlaat via afrit Zellik (nr. 10). Er werd een verkeerslicht geplaatst voor de rotonde van de Pontbeeklaan, waarbij de verkeersstroom naar de rotonde afwisselend oranje knipperlicht en rood kreeg. AWV, het gemeentebestuur van Asse en politiezone AMOW wilden met deze proefopstelling testen of door deze maatregel het oneigenlijke gebruik van afrit 10 zal verminderen. Ondertussen is gebleken dat dit positief effect (minder oneigenlijk gebruik) zich inderdaad voordoet. Het verkeer maakte minder gebruik van de af- en oprit om file te omzeilen en de doorstroming op de Pontbeeklaan verliep een stuk vlotter. Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst daarom eind december 2018 een definitieve verkeerslichteninstallatie op deze locatie.

Oneigenlijk gebruik van afrit en oprit Zellik (nr. 10) 

Afrit 10 van de binnenring te Zellik wordt reeds jaren door vele bestuurders oneigenlijk gebruikt. Men verlaat via deze afrit de binnenring om vervolgens via de rotonde onmiddellijk opnieuw de binnenring richting Jette op te rijden. Dit alles om bij druk verkeer enkele honderden meters te winnen (of althans deze perceptie te hebben gezien men blijft 'rijden'). Deze beweging veroorzaakt op de gewestweg N9 (Pontbeek) groot fileleed en zorgt zelfs voor overlast in het centrum van Zellik.

Verkeerslichten voor minder file en meer leefbaarheid

Het definitief plaatsen van de verkeerslichteninstallatie zal het fileprobleem op de Pontbeeklaan en de leefbaarheid van Zellik, dat sowieso al kreunt onder de verkeersdrukte, sterk verbeteren.