Onderhoudswerken Brug over de Demer (R25). Vertraagd rijden tussen april en september door versmalde rijstroken.

Regio
Gemeente
Weg
Datum 29/03/2019 tot 01/09/2019

Update 18/06/19: Vanaf vrijdagavond 28 juni tot zaterdagochtend 29 juni wordt de brug opnieuw volledig afgesloten voor een tweede vijzelactie, waarbij de brug 10 mm opgetild wordt. De huidige tussenlaag van de betonnen sokkel en het brugdek en het beton van de sokkels zelf, zijn aan vervanging toe. Daarom wordt de brug opgekrikt om zo een nieuwe tussenlaag te kunnen plaatsen. Die 'neopreen oplegging' zoals technische experten ze noemen is opgebouwd uit laagjes rubber die onderling gescheiden zijn door plaatjes staal. Dit element dient om de brug een gelijkmatige krachtoverdracht te geven, terwijl vele voertuigen over de brug rijden.

Van vrijdagavond 28 juni tot zaterdagochtend 29 juni geldt dezelfde grote omleiding voor het verkeer omdat de brug voor een nacht afgesloten wordt. (zie plan hieronder) Zaterdagochtend 29 juni is de brug al opnieuw open voor het verkeer. In maart werd de brug reeds een eerste keer omhoog gevijzeld tijdens de onderhoudsbeurt. Na het bouwverlof volgt er nog een laatste derde fase waarbij de brug opgetild wordt. In de huidige planning is het weekend van vrijdag 9 t.e.m. zondag 11 augustus voorzien.​ De renovatie van de brug zelf start op dat moment aan haar tweede fase, waarbij er van kant gewisseld wordt en in de richting van Rillaar gewerkt wordt.

Waar?

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt volledig de brug over de Demer op de Oostelijke Ring op de R25/N10 in Aarschot.

Situeringskaart werken brug over de Demer op de Oostelijke Ring

Wat?

De brug wordt tijdens deze grote onderhoudsbeurt volledig “gestript”. De brug krijgt een nieuwe waterdichting en 1 koker wordt volledig vernieuwd samen met de rijweg en de fietspaden die over de brug lopen.

Wanneer? van 29/03/2019 tot 01/09/2019

Start van de werken: brug 2x afgesloten in laatste weekend van maart.

De werken starten in de nacht van vrijdag 29/3 (vanaf 20u.) op zaterdag 30/3 (tot 6u. ‘s ochtends), waarbij de brug volledig wordt afgesloten om ze omhoog te vijzelen.

Vanaf zaterdag 30/3 (6u.) tot zo 31/3 (20u.) is de brug terug open voor verkeer en geldt er een snelheidsbeperking.

De daaropvolgende nacht van zondag 31/3 (20u.) t.e.m. 1 april  (6u.) wordt de brug terug afgesloten voor één nacht.

Er wordt dus zowel overdag, ‘s avonds als ‘s nachts doorgewerkt aan de brug.

Omleiding autoverkeer tijdens de werken:

Vanaf 1 april tot 1 september kan het autoverkeer in beide richtingen door op versmalde rijstroken.  Bijkomend zal de brug nog een 3-tal weekends gesloten worden tijdens deze periode. Op deze webpagina zal tijdig gemeld worden wanneer dat precies is.

Omleiding voetgangers en fietsers:

Maandag 1 april wordt aan de kant van het jaagpad (kant parking Demervallei) onder de brug gewerkt. De koker wordt afgebroken en opnieuw gebouwd. Om veiligheidsredenen wordt het jaagpad vanaf dan ook afgesloten en worden voetgangers en fietsers omgeleid via de blauwe metalen brug "Demersprong" (eerder stond hier verkeerdelijk dat het een houten brug betrof) naast de grote brug en via de parking van het zwembad. Het jaagpad aan de kant Bekaf kan nog steeds gebruikt worden door fietsers en voetgangers.

Kaart omleiding fietsers naar aanleiding van werken aan de brug over de Demer

Parkeren en bereikbaarheid

Alle handelaars blijven bereikbaar!

Gedurende de werken is er een parkeerverbod enkel ter hoogte van de werfzone.

Omleidingen vrachtverkeer naar E314 > 3,5 ton:

  • Omleiding vanuit Rillaar naar E314 via > Diestsesteenweg (N10) > N258 Schransstraat > op- en afrittencomplex n°23 Tielt-Winge van E314
  • Omleiding vanuit Aarschot naar E314 > R25 Oostelijke Ring > N223 Steenweg op Sint-Joris-Winge > op- en afrittencomplex n°22 Aarschot van E314

Kaart omleiding via op- en afritten E314 voor vrachtverkeer zwaarder dan 3,5 ton