Onderhouds- en vernieuwingswerken Omer Vanaudenhovelaan (R26) in Diest

Regio
Gemeente
Weg
Datum april 2019 - september 2019

Update 25/07/2019: Van maandag 19 tot en met vrijdag 30 augustus vernieuwt Wegen en Verkeer het wegdek van de R26 ring rond Diest vanaf het provinciedomein De Halve Maan tot iets voorbij de Leuvense Poort. Ook tijdens deze werken blijft het éénrichtingsverkeer op de R26 vanaf de Schaffense Poort in voege. De toegelaten rijrichting is vanaf station richting Leuvense Poort. Verkeer in de andere richting moet omrijden via de Citadellaan. Opgelet: zowel verkeer vanuit Webbekom (N2 Eduard Robeynslaan) als verkeer vanuit Bekkevoort (N2 Leuvensesteenweg) kan van 19 t.e.m. 30 augustus niet rechtsaf aan de respectievelijke rotondes.

De werken op de Omer Vanaudenhovelaan (R26) in Diest zijn bijna afgerond. Begin april startte Wegen en Verkeer met de aanleg van bredere fietspaden en de vernieuwing van het wegdek. Dit tussen de Schaffensestraat en het kruispunt met de Vervoortstraat. De laatste twee weken van augustus krijgt de ring, tussen Halve Maan en Leuvense Poort, nu nog een opknapbeurt.

Het project in het kort

Bredere fietspaden 

Sinds 1 april 2019 werkt het Agentschap Wegen en Verkeer aan de Omer Vanaudenhovelaan (R26), de ring rond Diest. Ondertussen zijn de fietspaden tussen de Schaffensestraat en het kruispunt met de Vervoortstraat verbreed en volledig heraangelegd over een afstand van 1,3 kilometer. 

Naast de vernieuwing van de ring in de bovengenoemde zone krijgt ook de rijweg tussen de ingang van het provinciedomein De Halve Maan en de Leuvensepoort een onderhoud. Over een afstand van 1,6 kilometer krijgt de rijweg hier een nieuwe asfaltering en worden de verzakte ‘straatkolken’ (afvoerputten) en boordstenen aangepast.  Deze werken worden uitgevoerd tijdens de laatste twee weken van augustus. 

Na de werken: herinrichting en onderhoud Turnhoutsebaan

Na afronding van de werken aan de ring start Wegen en Verkeer vervolgens met de herinrichting en het onderhoud van de Turnhoutsebaan (N127). Meer informatie over dit project vindt u hier. 

Hoe ver staan de werken?

Werken buitenring R26 (kant Halve Maan) afgerond

De eerste fase van de werken is klaar. De oostelijke rijweghelft (zijde provinciedomein Halve Maan), inclusief fietspaden en de parkingzone tegenover de Begijnhofsite zijn heraangelegd.   

Werken aan binnenzijde R26 in afwerking

De herinrichting van de binnenzijde van de R26 Omer Vanaudenhovelaan (zijde stadscentrum) is zo goed als klaar. Tussen de Schaffense Poort en het kruispunt met de Vervoortstraat zijn de bermen van de Begijnenbeek verstevigd, liggen nieuwe fietspaden en is het wegdek vernieuwd. Tot eind augustus zal de aannemer nog enkele laatste afwerkingen uitvoeren zoals het plaatsen van straatmeubilair en kleine klinkerwerken aan groenzones.

Onderhoud rijbaan tussen Halve Maan en Leuvense Poort

Van maandag 19 t.e.m. vrijdag 23 augustus frezen we de oude rijbaan af en plaatsen we een eerste asfaltlaag (onderlaag). We doen dit in verschillende werkzones waarbij verkeer in één rijrichting mogelijk blijft. Om alles op één week klaar te krijgen zal er die week elke dag gewerkt worden van 06.00u tot 22.00u.

De week nadien, van maandag 26 t.e.m. vrijdag 30 augustus brengen we de toplaag asfalt aan samen met de belijning. Deze werken zullen ’s nachts gebeuren omdat de zone die wordt geasfalteerd volledig verkeersvrij moet zijn. Die week zal er dan wel elke nacht een bepaald deel van de ring, tussen Halve Maan en Leuvense Poort, afgesloten zijn voor verkeer en worden er omleidingen ingesteld.

Verkeerssituatie

Slechts verkeer in één richting vanaf Schaffense Poort 

Sinds de start van de werken (april), is er slechts verkeer in één richting mogelijk op de Omer Vanaudenhovelaan. Men rijdt daarbij in zuidelijke richting vanaf de Schaffense Poort naar de Hasseltse Poort. Nog tot eind augustus blijft deze beperking gelden waarbij de laatste twee weken van augustus, van 19 t.e.m. 30 augustus de enkelrichting nog wordt doorgetrokken tot aan de Leuvense Poort. Dit omwille van het onderhoud van het wegdek in die periode vanaf het provinciedomein tot de Leuvensesteenweg. 

Let op: vanaf maandagochtend 19 augustus 06.00u kan je vanaf de N2 Eduard Robbeynslaan aan de rotonde t.h.v. de Hasseltse Poort niet meer rechtsaf. Dit geldt eveneens aan de Leuvense Poort waar je vanuit Assent/Bekkevoort vanaf de N2 Leuvensesteenweg niet rechtsaf kan. Van 19 t.e.m. 30 augustus geldt er namelijk éénrichtingsverkeer op de R26 ring rond Diest vanaf de Schaffense Poort tot aan de Leuvense Poort.

omleidingsplan

Verkeer tussen Schaffense Poort en Leuvense Poort: tot eind augustus slechts in één richting mogelijk. Van zuid naar noord volg je een omleiding via de Citadellaan. 

Voetgangers en fietsers volgen route buiten de werfzone

Fietsers en voetgangers kunnen niet voorbij de werken stappen of fietsen. Via het stadscentrum zijn er diverse alternatieve routes mogelijk. Vanaf het station volgt men een route langs de Schaffensestraat naar de Veemarkt. Via de Pesthuizenstraat kan je vervolgens naar De Halve Maan of via de Sint-Janstraat terug naar de ring. Vanuit Webbekom kunnen fietsers langs de Vervoortstraat naar het provinciedomein en via het centrum richting station. Voetgangers kunnen bijkomend langs Saspoort wandelen want tussen de Schaffensepoort en Saspoort blijft het dubbelrichtingsfietspad beschikbaar.

Openbaar vervoer: aantal bushaltes niet bediend

Tijdens de volledige duur van de werken (tot eind augustus 2019) zijn volgende bushaltes van De Lijn niet bediend: ‘Atheneum’, ‘Euro Shoe’, ‘Stadion’ en ‘Sint-Jansplein’.

Busreizigers kunnen gebruik maken van de haltes aan het station van Diest, de haltes aan de Hasseltsepoort of de haltes aan de Leuvensepoort.