Nutswerken op gewestwegen in en rond het centrum van Eernegem (Ichtegem)

Regio
Gemeente
Weg
Datum 13/01/2020 - 31/03/2020 (werken tijdelijk stopgezet)

Update 18/03/2020: De werf is stopgezet tot nader order. Zodra er een nieuwe startdatum is zal deze gecommuniceerd worden.

Vanaf maandag 13 januari 2020 starten verschillende werken in opdracht van De Watergroep en Fluvius in en rond het centrum van Eernegem. De werken zullen hinder veroorzaken.

Omwille van de grote verkeersproblemen op 13 januari werd beslist om de uitvoering van beide werken niet gelijktijdig uit te voeren. De tijdelijke verkeerslichtenregeling wordt aangepast om de file te verminderen.

1) N368 Aartrijkestraat en N368c Zedelgemsesteenweg

Op maandag 13 januari starten werken in de N368 Aartrijkestraat, schuin tegenover de supermarkt Okay.

Tegelijkertijd wordt er verder gewerkt aan de waterleiding in de N368c Zedelgemsesteenweg tot het kruispunt met de Aartrijkestraat en Mitswegestraat. Vanaf maandag 13 januari wordt het verkeer hier geregeld door middel van verkeerslichten.

Door de impact van deze twee werken wordt er éénrichtingsverkeer ingevoerd in de Aartrijkestraat en in de Achterstraat zodat het verkeer een lus kan maken:

  • Vanuit de Zedelgemsesteenweg kan je de Achterstraat inrijden. Bestuurders kunnen via de Leliestraat terug in de Aartrijkestraat geraken.
  • Het éénrichtingsverkeer in de Aartrijkestraat loopt vanaf de Leliestraat tot aan de Zedelgemsesteenweg. Uitrijden op de Zedelgemsesteenweg kan dus steeds gedurende de werken (rekening houdend met de lichten).
  • Voor (brom)fietsers blijft het wel toegelaten in beide richtingen door de Achterstraat en Aartrijkestraat te rijden. 

Deze werken zullenuiterlijk tot eind maart 2020 duren. Weggebruikers moeten dus rekening houden met verkeershinder tijdens deze periode.

Ook de dienstverlening van De Lijn wordt aangepast: de bussen zullen niet via de Aartrijkestraat rijden maar een omleiding volgen via de Fabriekweg om vervolgens langs de Stationsstraat naar het centrum van Eernegem te rijden. De bussen draaien op het Kasseileggersplein en keren zo terug langs de Stationsstraat.

2) N33 Oostendesteenweg en kruispunt Aartrijkestraat x Zedelgemsesteenweg x Mitswegestraat

OPGELET: de startdatum van deze werken is gewijzigd. Deze werken zullen pas starten nadat de bovenstaande werken zijn afgerond. Dan pas start de voorbereidende fase van de werken langs de N33 Oostendesteenweg in Eernegem vanaf het kruispunt Zedelgemsesteenweg x Oostendesteenweg tot voorbij het kruispunt Halve Bareel. In deze voorbereidende fase (die ongeveer 1 maand zal duren) worden nutswerken uitgevoerd. Tijdens deze fase zullen de verkeerslichten op het kruispunt Halve Bareel blijven werken. Er worden wel nog bijkomende verkeerslichten geplaatst langs de werken, zodat het verkeer beurtelings kan passeren.

 

Doel van de voorbereidende werken

Doorheen de Aartrijkestraat loopt een belangrijke waterleiding richting Gistel (dwars door Eernegem). Deze waterleiding is sterk verouderd waardoor de afgelopen jaren verschillende lekken ontstonden. Sinds oktober 2019 wordt een nieuwe hoofdleiding gelegd in de Zedelgemsesteenweg, die ervoor zorgt dat de hoofdleiding van het water niet meer door het centrum van Eernegem zal lopen.

Op 20 april 2020 start De Watergroep met de aanleg van twee waterleidingen in de N368.  

Vervolg van de werken

Na het paasverlof (vanaf maandag 20 april 2020) zal de waterleiding langs beide zijden in de Aartrijkestraat worden vervangen door twee kleinere, lokale leidingen van Mitswege tot aan de Markt in drie grote deelfases (die ook worden opgesplitst in kleinere deelfases).  

Tegelijk met deze werken zal  het Agentschap Wegen en Verkeer het kruispunt Aartrijkestraat x Zedelgemsesteenweg x Mitswegestraat heraanleggen met het oog op veiliger verkeer. De maximumsnelheid van 50 km/u wordt vaak niet nageleefd. Met behulp van een middengeleider zal de rijweg versmald worden. In combinatie met een asverschuiving moet dit de snelheid temperen ter hoogte van dit kruispunt.  

Op 20 april start AWV met zijn herinrichting van de N368 thv Mitswege.