Nutswerken Aquafin op Boomsesteenweg (N177) in Aartselaar

Regio
Gemeente
Weg
Datum 3 juni 2019 - voorjaar 2020

Meer info over de planning en de hinder van de rioleringswerken op de N177 kan je terugvinden op de site van Aquafin

Op maandag 3 juni 2019 is Aquafin gestart met rioleringswerken op de Boomsesteenweg - Antwerpsesteenweg (N177) in Aartselaar. Het Vlaams waterzuiveringsbedrijf legt er een gescheiden rioleringsstelsel aan in de N177, de parallelweg van de A12 richting Antwerpen. Voor deze werken worden de busstrook en rechterrijstrook langdurig opgebroken, enkel de linkerrijstrook blijft open voor bestemmingsverkeer en bussen van De Lijn. Het einde van de rioleringswerken is voorzien in de zomer van 2020.

Wat houden de werken in?

Aquafin legt in de Boomsesteenweg (N177) richting Antwerpen een zogenaamde RWA-collector aan, een grote verzamelriool voor regenwater, tussen de Leugstraat en de Struisbeek. Deze RWA-leiding vangt het regenwater op en transporteert het naar de Struisbeek waar het wordt geloosd. De bestaande leiding voor het transport van afvalwater (DWA-leiding) naar de zuiveringsinstallatie wordt hierbij ook vernieuwd.

De werken zijn gestart op 3 juni 2019. Er wordt dan tegelijk gewerkt ter hoogte van de Struisbeek in de richting van Kontichsesteenweg en van aan de Kontichsesteenweg in de richting van de Guido Gezellestraat. Tijdens de zomermaanden wordt het kruispunt van de N177 met de Kontichsesteenweg aangepakt. Het kruispunt zal hiervoor worden afgesloten.

De werken lopen nog tot het voorjaar van 2020 en zijn opgedeeld in 6 fases. Meer details over de planning kan u hier terugvinden. 

Richting Antwerpen over 1 rijstrook op N177 

Vanaf 3 juni is enkel de linkse rijstrook van de N177 richting Antwerpen nog open. Die wordt voorbehouden voor bussen van De Lijn en voor bestemmingsverkeer. Doorgaand verkeer moet gebruik maken van de A12. De rechtse rijstrook van de N177, de busstrook en een deel van het voet- en fietspad worden ingenomen voor de werf. Voor lokale fietsers en voetgangers wordt een doorgang voorzien. Handelaars en bedrijven blijven wel toegankelijk.

Verkeershinder

De N177 is een drukke verkeersomgeving waardoor de werken ongetwijfeld voor aanzienlijke verkeershinder zullen zorgen. Aquafin en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vragen daarom om, indien mogelijk, zoveel mogelijk gebruik te maken van alternatieven voor de auto (fiets, carpoolen, openbaar vervoer, thuiswerk…). Voor doorgaand verkeer worden verschillende omleidingen voorzien.

Om de hinder zoveel als mogelijk te beperken zullen er twee aannemers tegelijk op verschillenden plaatsen werken. Die aannemers zullen ook langere werkdagen hanteren en werken bovendien door op zaterdagen en tijdens het bouwverlof.

Aquafin en AWV vestigen ook de aandacht op de veiligheid. De N177 is immers een druk bereden en gevaarlijke verkeersas. Daarom vragen Aquafin en AWV alle weggebruikers met aandrang om de verkeersregels en de signalisatie te respecteren, en om extra voorzichtig te zijn bij het passeren van de werfzone.

Meer info

Meer informatie over deze werken en de planning kan u terugvinden op de website van Aquafin. U kan zich daar ook inschrijven voor een elektronische nieuwsbrief. Wie liever de updates wil ontvangen via WhatsApp, kan zich daarvoor inschrijven door eenvoudigweg het projectnummer 22328 in een WhatsApp-berichtje te sturen naar Aquafin op het nr 0474 56 39 12 (dit nummer dient enkel om via WhatsApp te communiceren). Telefonisch kunt u uiteraard ook contact opnemen met Aquafin op het nummer 03 450 45 45 en dit elke werkdag van 8 tot 19 uur.