Overslaan en naar de inhoud gaan

Ninoofsepoort veiliger voor fietsers en meer comfort voor busreizigers

Ninoofsepoort veiliger voor fietsers en meer comfort voor busreizigers

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

N6
N28

Wat en waarom?

Veiliger kruispunt aan Ninoofsepoort

Wegen en Verkeer legt binnenkort veilige fietspaden aan in Halle ter hoogte van het kruispunt van de August Demaeghtlaan (N6) en de Ninoofsesteenweg (N28), beter bekend als de “Ninoofsepoort”. Daarnaast maakt Wegen en Verkeer van de gelegenheid gebruik om ook drie bushaltes, dagelijks druk gebruikt door onder andere de scholieren en cursisten van Crescendo CVO campus GLTT, volledig aan te passen. Tegelijk doen we ook aanpassingen aan het kruispunt van de Ninoofsesteenweg met de Groeningenstraat, zodat daar een verkeerslicht geplaatst kan worden. 

Wat verandert er?

  • Veilige fietspaden:
    • Langs de weghelft richting van Brussel liggen er vandaag fietspaden vlak naast de rijweg. Die fietspaden blijven op dezelfde strook liggen, maar worden verhoogd.
    • Aan de andere kant van de weg, in de rijrichting van Tubeke, zullen de fietspaden na de herinrichting tussen de parkeerstrook en het voetpad komen te liggen. Tussen de fietspaden en de parkeerstrook komt er een schrikstrook/veiligheidszone.
    • De nieuwe fietspaden worden 1,75 meter breed.
  • Comfortabele bushaltes: toegankelijkere bushaltes met verhoogde perrons zorgen ervoor dat het voor iedereen comfortabeler is om de bus te nemen. De perrons zullen ook een stuk groter worden gemaakt. Zo is er - vooral - op het einde van een schooldag voldoende ruimte voor alle busgebruikers om te wachten op de bus.

Toegankelijke bushaltes

Wegen en Verkeer werkt overal in Vlaanderen aan veiligere en comfortabelere bushaltes. Busverkeer zal in de toekomst aan de bushaltes op de rijweg stoppen om de toegankelijkheid te vergroten. We leggen overal een verhoogd perron aan, zodat in- en uitstappen makkelijker wordt voor mensen met een beperkte mobiliteit en mensen met kinderwagens. Bovendien kunnen de bussen hun halte vlotter verlaten door op de rijweg te stoppen. Ze moeten dan niet invoegen in het verkeer, wat zorgt voor meer stiptheid. Lees meer over hoe Wegen en Verkeer aan toegankelijke bushaltes werkt op deze pagina.

Timing en impact?

Werken in zomer 2024

Wegen en Verkeer hoopt de werken - zowel die aan de Ninoofsepoort als die aan het kruispunt met de Groeningenstraat - in de zomer van 2024 uit te voeren. Zo zijn de werken volgens de huidige planning afgelopen voor het nieuwe schooljaar start. Zodra er meer info is over de planning en impact, leest u dat op deze webpagina.

Meer investeren in fietspaden

Agentschap Wegen en Verkeer investeert steeds meer in fietsinfrastructuur. Dankzij het Vlaamse relanceplan wordt ook 130 miljoen euro extra vrijgemaakt voor fietspaden langs gewestwegen vrijgemaakt. Zo krijgt het fietsnetwerk in Vlaanderen meer vorm en wordt fietsen veiliger en comfortabeler, zodat morgen nog meer mensen voor de fiets kiezen.

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier