Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe rijweg en dubbelrichtingsfietspad voor Houtlaan

Nieuwe rijweg en dubbelrichtingsfietspad voor Houtlaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

N12

Vanaf dinsdag 19 april 2022 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met grondige vernieuwingswerken op de Houtlaan (N12) in Wijnegem. Tussen de kruispunten met de Turnhoutsebaan en de Merksemsebaan wordt de rijweg in beide richtingen vernieuwd en in de  richting van Wommelgem wordt een dubbelrichtingsfietspad aangelegd. Het kruispunt van de Houtlaan met de Ertbruggestraat wordt ook veiliger gemaakt voor overstekende fietsers. De werken duren tot eind juni. Tijdens deze periode blijft op de Houtlaan, uitgezonderd één weekend, steeds verkeer in beide richtingen mogelijk over telkens één rijstrook. Dat zal gepaard gaan met de nodige hinder op deze drukke verbindingsweg tussen Wommelgem en Schilde.

Wat en waarom?

Vernieuwing rijweg en fietspad

De rijweg van de Houtlaan tussen de kruispunten met de Turnhoutsebaan en de Merksemsebaan is aan vernieuwing toe. In beide richtingen wordt daarom de opbouw van de rijweg grondig aangepakt. Op het gedeelte tussen de Merksemsebaan en de Ertbruggestraat wordt ook de fundering vernieuwd. Ook het comfort en de veiligheid van het fietsverkeer zal er met de werken flink op vooruitgaan. Langs de westkant van de Houtlaan (richting Wommelgem) wordt een afgescheiden dubbelrichtingsfietspad in asfalt aangelegd, zoals in het vak ’s Gravenwezelsesteenweg – Merksemsebaan. Het huidige fietspad langs de kant richting Schilde wordt gedeeltelijk opgebroken en buiten dienst gesteld. Tot slot wordt ook het kruispunt van de Houtlaan met de Ertbruggestraat veiliger ingericht. Zo komt er een fietsoversteek die in het najaar nog beveiligd zal worden met verkeerslichten zodat fietsers in alle veiligheid de Houtlaan kunnen oversteken. Op de rijweg worden in beide richtingen ook afslagstroken naar de Ertbruggestraat aangelegd.

Na afloop van de werken wordt op het deel van de Houtlaan tussen de Turnhoutsebaan en de Merksemsebaan de maximaal toegelaten snelheid verlaagd naar 70 km/u.

Timing en impact?

Fasering en verkeershinder

De eerste fase van de werken start vanaf dinsdag 19 april en omvat de rijweg richting Schilde. Deze zijde van de Houtlaan is dan volledig afgesloten voor alle verkeer. Het gemotoriseerd verkeer rijdt over één rijstrook in elke richting op de zijde richting Wommelgem.

Fietsers fietsen tijdelijk in dubbelrichting over het fietspad langs de westkant. Een viertal weken later start de tweede fase en wordt er gewerkt op de rijweg richting Wommelgem. Het verkeer rijdt dan in beide richtingen over telkens één rijstrook op de reeds vernieuwde zijde. Fietsers kunnen in beide richtingen nog gebruik maken van het fietspad richting Schilde.

De derde en laatste fase bestaat uit één weekend rond eind juni waarbij de rijweg ter hoogte van de kruispunten met de Merksemsebaan en de Turnhoutsebaan wordt geasfalteerd. Tijdens dit weekend is de Houtlaan volledig afgesloten in beide richtingen en zal het verkeer moeten omrijden. Onder voorbehoud van de weersomstandigheden zal de afsluiting van de Houtlaan plaatsvinden tijdens het weekend van 24 tot 26 juni. Hierover zal AWV later nog communiceren via de gebruikelijke kanalen en ook via de gemeente Wijnegem.

Sterke hinder verwacht

Hoewel op de Houtlaan dus vrijwel steeds verkeer in beide richtingen mogelijk blijft, zal het verkeer over een afstand van een kilometer over één rijstrook in elke richting moeten rijden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om de omgeving zoveel mogelijk te vermijden tijdens de periode van de werken.

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op deze webpagina.