Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe oprit naar R4 in Zwijnaarde

Nieuwe oprit naar R4 in Zwijnaarde

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

R4

Op 24 februari 2020 is het Agentschap Wegen en Verkeer gestart met de bouw van een bijkomende oprit van de N60 voor verkeer uit de richting Oudenaarde naar de R4-buitenring richting Merelbeke, een ontbrekende schakel in Zwijnaarde. Vanop de N60 kun je de R4-buitenring nu enkel bereiken vanuit Gent. Bovendien is deze oprit verboden voor vrachtverkeer.  Ook fietsers krijgen hier een nieuwe verbinding tussen de N60 en de R4. Het fietspad zal onder de oprit doorlopen, zodat ze de oprit naar de R4 niet moeten dwarsen. 

Wat en waarom?

Met de nieuwe oprit naar de R4 leggen we ook een alternatief aan voor de oprit naar de E40. Over de sluiting van de oprit van de N60 naar de E40 richting Brussel in Zwijnaarde is al veel langer sprake. De oprit die veel invoegend verkeer genereert, ligt namelijk dicht bij het verkeersknooppunt Zwijnaarde, één van de drukste knooppunten in Europa. 

De komst van de nieuwe oprit naar de R4 is een nieuw argument in de afweging om de oprit naar de E40 te sluiten, maar ook de impact die de sluiting heeft op de mobiliteit in Zwijnaarde wordt in de weegschaal gelegd. Momenteel loopt nog studiewerk over de verkeersafwikkeling in het zuiden van Gent en op de E40. Die resultaten zullen mee de beslissing over de oprit bepalen. 

nieuwe oprit naar R4 in Zwijnaarde

Timing en impact?

De bouw van de nieuwe oprit naar de R4 is gestart en zal ongeveer een jaar duren.