Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe lichtenregeling voor drie kruispunten op Haachtsesteenweg

Nieuwe lichtenregeling voor drie kruispunten op Haachtsesteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N21

Wat en waarom?

Veilig de Haachtsesteenweg oversteken

Het Agentschap Wegen en Verkeer past de lichtenregeling aan op drie kruispunten van de Haachtsesteenweg (N21) in Kampenhout: het kruispunt met de Hubert Tobbackstraat/Hutstraat, het kruispunt met de Dorpelstraat/Zeypestraat en het kruispunt met de Van Bellinghenlaan/Warandestraat. De verkeerslichten op de drie kruispunten worden zo afgesteld dat fietsers en voetgangers veiliger kunnen oversteken, zonder in conflict te komen met auto’s.

IN KAART

Op het kruispunt met de Hubert Tobbackstraat/Hutstraat en dat met de Van Bellinghenlaan/Warandestraat voeren we vierkant groen in. Dat betekent dat het licht voor fietsers en voetgangers op groen staat, terwijl het licht voor alle auto’s op rood staat. Op het kruispunt met de Dorpelstraat/Zeypestraat is vierkant groen niet mogelijk, omdat uit berekeningen bleek dat de doorstroming anders teveel zou verslechteren. Hier wordt de lichtenregeling maximaal conflictvrij gemaakt. Helemaal vierkant groen is het hier dus niet, maar het wordt wel veel veiliger om over te steken. Op alle kruispunten mogen de auto's na de werken nog steeds rechtsaf slaan via de busstrook. Aan het kruispunt met de Dorpelstraat/Zeypestraat is dit zelfs verplicht. Doordat de regeling daar niet vierkant groen kon, komt er een apart rechtsaf-licht dat enkel aan de busstrook staat. 

Timing en impact?

Aanpassingen sinds 26 september

Sinds dinsdag 26 september is de aannemer gestart met werken aan het kruispunt van de Haachtsesteenweg met de Hubert Tobbackstraat/Hutstraat. De werken verlopen in 2 fasen: eerst op de oostelijke zijde van het kruispunt, daarna op de westelijke zijde.

  • Zowel tijdens fase 1 als fase 2 blijven de woningen langs de werfzone toegankelijk door middel van loopbruggen.
  • Voetgangers en fietsers kunnen de Haachtsesteenweg blijven oversteken: tijdens de eerste fase via de westelijke oversteekplaats, tijdens de tweede fase via de oostelijke oversteekplaats.
  • Voor het autoverkeer blijven alle bewegingen mogelijk op het kruispunt, zonder omleidingen. Hierbij kan de wachttijd wel oplopen omdat het verkeer over één rijstrook moet: 
    • Tijdens fase 1 wordt de busstrook richting Kampenhout ingenomen en de linksafslagstrook naar de Hutstraat. 
    • Tijdens fase 2 wordt de linksafslagstrook naar de Hubert Tobbackstraat ingenomen. 
  • Wat betreft het openbaar vervoer kunnen de buslijnen 270, 503, 505, 514, 515, 660 en 686 vertraging oplopen. Raadpleeg voor uw vertrek zeker de routeplanner van De Lijn op delijn.be/routeplanner voor de actuele informatie. 

Nadat de grondwerken aan de Hubert Tobbackstraat/Hutstraat afgerond zijn schuiven we op naar het volgende kruispunt. De aannemer blijft dan wel nog verder werken aan de Hubert Tobbackstraat/Hutstraat voor de bovengrondse aanpassingen.

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier