Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe fietsonderdoorgang Sint-Lievenspoort in Gent

Nieuwe fietsonderdoorgang Sint-Lievenspoort in Gent

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

R40

Met een nieuwe fietsonderdoorgang langs de Schelde onder het kruispunt van de Sint-Lievenspoort, werken we één van de gevaarlijkste fietsoversteekplaatsen langs de Gentse stadsring weg. De onderdoorgang start net voorbij de Filips de Goedekaai, loopt vlak naast de Schelde onder het kruispunt door en sluit terug aan op de oprit naar de stadsring richting Dampoort. De werken startten op 3 april 2019 en zullen tot juli 2020 duren. 

Wat en waarom?

Dagelijks steken honderden fietsers over aan het kruispunt van de stadsring (Sint-Lievenslaan) met de B401 en Bellevue om richting Dampoort of Ledeberg te rijden. Aangezien fietsers hier het op- en afrijdend snelwegverkeer (E17/E40) dwarsen, is het nu een bijzonder druk en onveilig punt. Door de aanleg van een fietsonderdoorgang langs de Schelde kunnen fietsers de stadsring volgen onder het kruispunt door, zonder autoverkeer te kruisen. Door de fietsonderdoorgang tweerichtingsverkeer te maken, profiteren ook de  fietsers vanuit de richting van Ledeberg van de veilige onderdoorgang.

Tenslotte zit er ook winst in voor het autoverkeer: na de heraanleg krijgt de afrit van de ring richting Dampoort naar het kruispunt van de Sint-Lievenspoort een extra rijstrook voor vlotter verkeer. 

Grondplan van de ontworpen toestand

Timing en impact?

Situatie tot 10 juli 2020

Vanaf 10 juni voert de aannemer verdere aanpassingen uit aan de fiets- en voetgangersoversteek op het kruispunt van de stadsring. De fietsers en voetgangers krijgen nog een tijdelijke omleiding omdat de fietsonderdoorgang langs de schelde nog niet klaar is.

  • De fietsers die van de Heuvelpoort komen moeten aan Ter Plaeten een omleiding volgen via de Olifantstraat en zo terug via de Dierentuinlaan richting Ledeberg rijden of via de Edward Pynaertkaai richting Dampoort.
  • Voor de voetgangers blijft het mogelijk om via de afrit Sint-Lievenslaan het kruispunt over te steken via de oversteekplaats aan de kant van Gent-centrum naar de overzijde van kruispunt.

Vanaf vrijdag 26 juni zal een vernieuwde oversteekplaats aan de kant van Gent-centrum in gebruik genomen worden en kunnen fietsers het kruispunt in beide richtingen oversteken.

Maandagochtend 29 juni zullen de op- en afrit terug opengesteld zijn en zal het terug mogelijk zijn om via de afrit rechtstreeks op het kruispunt richting centrum te rijden. De asfaltwerken op de afrit en oprit zijn gepland op zondag 5 juli. Asfaltwerken zijn weersgevoelig en deze timing kan nog wijzigen.

Begin juli zullen de fietsers en voetgangers gebruik kunnen maken van de fietsonderdoorgang.

De aannemer zal nog verdere afwerkingen uitvoeren tot 10 juli en de werfsignalisatie volledig wegnemen.