Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe bushaltes aan Rooigemlaan (R40) in Gent en herinrichting Kruispunt Brugsesteenweg

Nieuwe bushaltes aan Rooigemlaan (R40) in Gent en herinrichting Kruispunt Brugsesteenweg

Algemeen Overzicht

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

R40

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant op maandag 18 januari te starten met aanpassingswerken aan de bushaltes op de Rooigemlaan (R40) in Gent. Verder zal ook het kruispunt met de Brugsesteenweg aangepakt worden. De werken aan het kruispunt zullen duren tot de zomer.

Wat en waarom?

Twee nieuwe comfortabele bushaltes

De haltes Biezenstuk en Appelstraat aan de Rooigemlaan zijn momenteel niet veilig voor de fietsers en niet toegankelijk voor alle gebruikers. Ook hun ligging is niet ideaal.  Op vraag van De Lijn is beslist om deze twee haltes weg te nemen en te vervangen door een veiligere en comfortabelere halte met een verhoogd perron ter hoogte van de Peerstraat en de Nimfenlaan. Ook de halte Rooigemlaan aan het kruispunt met de Brugsesteenweg wordt heraangelegd voor meer comfort en veiligheid.

De bus stopt voortaan op de rijbaan en moet niet meer over het fietspad. Het fietspad komt achter het perron. De busreizigers kunnen in alle comfort vanop de nieuwe, verhoogde bushaltes op- en afstappen. Op de plaatsen waar de bushaltes verdwijnen, komen er parkeerplaatsen ter beschikking.

faseringsplan

Heraanleg kruispunt met de Brugsesteenweg (N9)/Rooigemlaan vanaf 1 maart

Naast deze bushaltes wordt ook het kruispunt Brugsesteenweg (N9) onder handen genomen. Voor meer duidelijkheid en overzicht op het kruispunt worden de oversteekplaatsen verplaatst. Voor een betere doorstroming worden de linksafslagstroken verlengd en het wegdek en de fietspaden worden plaatselijk vernieuwd.

ontwerpplan

Timing en impact?

De werken worden uitgevoerd in  verschillende fasen om doorgaand verkeer steeds mogelijk te houden. Er wordt gestart met werken op de binnenkant van de ring aan de bushalte Appelstraat om vervolgens zo noordwaarts op te schuiven naar de bushalte Rooigemlaan en het kruispunt met de Brugsesteenweg. Deze werken duren tot de paasvakantie.

Na de vakantie starten we terug aan de bushalte Appelstraat maar aan de buitenkant van de ring en werken we terug noordwaarts richting kruispunt. De werken aan de bushaltes duren per halte ongeveer 3 weken. De werken aan het kruispunt starten begin maart en duren tot de zomer.

Verkeerssituatie 

Van 18 januari tot paasvakantie

  • Vanaf dan zal het verkeer op de binnenkant van de Gentse stadsring (R40) aan de werfzone over één rijstrook rijden.
  • Fietsers op de stadsring kunnen langs de werfzone blijven rijden.

Van maart tot zomer 2021

  • De werken op de buitenring starten en dan wordt daar het verkeer op 1 rijstrook gezet.
  • Het kruispunt blijft zoveel als mogelijk open.
  • De Slinke Molenstraat wordt tijdelijk afgesloten van de stadsring wanneer de aannemer start aan het kruispunt ten vroegste vanaf 1 maart