Leuven Noord: Plaatsen van geluidsschermen op snelweg E314 in Wilsele

Regio
Gemeente
Weg
Datum 2019-2021

Update 5/12/2019: Van 14 november tot 3 december heeft Wegen en Verkeer nieuwe geluidsschermen geplaatst op het viaduct van Wilsele. Sinds 4 december is de tijdelijke verkeerssituatie opgeheven. Momenteel ontbreken er nog enkele geluidsschermen. Deze schermen staan vlak onder of in de buurt van de hoogspanningslijnen die over het viaduct lopen. Om de schermen te plaatsen, komt de kraan binnen de veiligheidsperimeter van deze hoogspanningslijnen. Wegen en Verkeer stemt af met Elia, de hoogspanningsnetbeheerder, wanneer de lijn buiten spanning kan gezet worden om de ontbrekende schermen op een veilige manier te plaatsen. De grootste zone zal midden januari geplaatst worden. Om de hinder bij plaatsing van deze resterende schermen te beperken, zal Wegen en Verkeer uitvoeren met mobiele signalisatie, buiten de spitsuren. Over de exacte periode zal later nog gecommuniceerd worden.   

Om de levenskwaliteit van de omwonenden te verbeteren, plaatst Wegen en Verkeer geluidsschermen langs de E314, tussen Herent en Holsbeek. Het gaat over schermen van 3 tot 4,5 meter hoog. Op bepaalde plaatsen staan vandaag al schermen (die worden in het kader van deze werken dus vervangen), op andere plaatsen komen er schermen waar er vandaag geen staan. Dit project maakt deel uit van 'Leuven Noord', een reeks van elf infrastructuurprojecten ten noorden van Leuven tussen 2018 en 2023. 

Verkeerssituatie tussen 14 november en 3 december

Van 14 november t.e.m. 3 december plaatst een aannemer in opdracht van Wegen en Verkeer Wegen en Verkeer geluidsschermen op het viaduct van Wilsele tussen de oprit Wilsele/Kessel-Lo (nr. 20) en de spoorweg, in de rijrichting van Brussel. Om deze werken uit te kunnen voeren heeft de aannemer de weefstrook/invoegstrook op het viaduct gedeeltelijk ingenomen. Daardoor moeten bestuurders die vanuit Kessel-Lo en Wilsele komen en de E314 richting Brussel willen nemen, invoegen op twee versmalde rijstroken, in plaats van op de weefstrook/invoegstrook. 

Geluidsschermen langs de E314 - rijrichting Brussel

 • De geluidsschermen van voor de onderbrug met de Pleinstraat tot op het viaduct van Wilsele worden volledig vernieuwd. 

 • Ter hoogte van de spoorweg staan vandaag geen geluidsschermen. Hier plaatsen we bijkomend schermen. 

 • Vanop het viaduct tot aan de onderbrug met de Brandweg plaatsen we nieuwe geluidsschermen.

 • Ter hoogte van het op- en afrittencomplex Winksele (nr. 17) vervangen we de geluidsschermen over een afstand van 300 meter richting Brussel.

Met de plaatsing van de geluidsschermen werken we het noordelijke deel van het viaduct, waarvan de rijweg in 2018 al werd gerenoveerd, volledig af.

Geluidsschermen langs de E314 - rijrichting Lummen

 • Vanaf de oprit Herent (nr. 18) plaatsen we nieuwe geluidsschermen tot aan de locatie waar de bestaande geluidsschermen beginnen.
 • We voorzien geluidsschermen ter hoogte van het oude op- en afrittencomplex Wilsele Dorp (buiten gebruik).
 • Er komen geluidsschermen aan de onderbrug met de Brandstraat. 
 • We plaatsen geluidsschermen aan de oprit Kessel-Lo/Vuntcomplex (nr. 20). 
 • De bestaande schermen tussen Herent en Holsbeek worden volledig vervangen. 

Hoe vervangen we de geluidsschermen?

 1. De bestaande geluidsschermen worden volledig verwijderd.
 2. Ook de palen waartussen de schermen staan, halen we weg.
 3. Vervolgens plaatsen we een nieuwe steunconstructie waar we de nieuwe geluidswerende panelen tussen monteren.

Het Agentschap Wegen en Verkeer probeert op verschillende manieren geluidshinder veroorzaakt door het wegverkeer te verminderen, door onder meer het plaatsen van geluidsschermen. Meer informatie over geluid en trillingen vindt u op deze webpagina. 

Timing van de werken

 • In oktober 2019 worden gedurende twee weekends (12-13 en 19-20) nieuwe geluidsschermen geplaatst op het viaduct boven de spoorweg aan de kant richting Brussel.
 • In november 2019 worden de overige geluidsschermen op het viaduct richting Brussel geplaatst. 
 • In 2021 start Wegen en Verkeer met het plaatsen van de overige geluidsschermen tussen Herent en Holsbeek.

Meer informatie op website 'Leuven Noord'

De vervanging van de geluidsschermen tussen Herent en Holsbeek maakt deel uit van 'Leuven Noord'. Dit is een reeks van elf infrastructuurprojecten tussen 2018 en 2023 ten noorden van Leuven, met name in de deelgemeenten Wilsele en Kessel-Lo. Met de realisatie van deze projecten wil Wegen en Verkeer de verkeersveiligheid verhogen en het verkeer op en rond de E314 vlotter laten verlopen. Meer informatie over dit project vindt u op de website van Leuven Noord.