Konterdambrug over A10 in Oostende afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

Regio
Gemeente
Weg
Datum Vanaf vrijdagavond 20 december 2019 om 18u

Vrijdagavond 20 december 18u wordt de brug  in de gemeenteweg Oprit (lokaal beter gekend als Konterdambrug) over de A10 in Oostende afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer.  De schade aan de brug blijkt onherstelbaar en uit veiligheidsoverwegingen wordt daarom gemotoriseerd verkeer geweerd van de brug.

Afsluiting brug voor gemotoriseerd verkeer

De voorbije jaren werd de brug herhaaldelijk aangereden met zware schade tot gevolg. Telkens kon de schade hersteld worden maar er was al een tonnagebeperking van 20 ton van kracht. Na de meest recente aanrijding en bij de laatste inspectie werd onherstelbare schade vastgesteld.  Daarom heeft AWV samen met de dienst Expertise Beton en Staal beslist om vanaf vrijdagavond 20 december 18u alle gemotoriseerd verkeer te weren van de brug. Met De Lijn en de Stad Oostende werd overlegd welke alternatieven er moeten worden aangeboden. Beneden aan de helling naar de brug zullen betonblokken de toegang verhinderen voor gemotoriseerd verkeer. De brug blijft wel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Autoverkeer van Stene naar Konterdam en omgekeerd moet vanaf vrijdagavond omrijden via de brug over de A10 in de Zandvoordeschorredijkstraat. Deze ingreep zal bovendien het probleem van sluipverkeer in de woonwijken via deze brug doen verdwijnen. 

Wijziging reisweg bussen De Lijn

De reisweg van de Centrumbus Lijn 1 en de Avondlijn 81 wordt aangepast.

Centrumbus Lijn 1

Centrumbus Lijn 1 zal vanaf AZ Damiaan verder rijden richting Zandvoordestraat, rechtsaf Steenovenstraat, linksaf Archimedesstraat, linksaf Plantijnstraat, linksaf Zandvoordestraat en zo terug richting AZ Damiaan.

De haltes Conterdam Rietmusstraat, Pauwenplein, Oprit (voor deze haltes is lijn 50 op de Gistelsesteenweg een alternatief) en Plaats (alternatief voor deze laatste halte is de halte Schapereye) zullen niet meer bediend worden.

De haltes Conterdam Bareel en Schapereye blijven bediend.

Gezien de gewijzigde reisweg zal ook de halte Conterdam Brouwerijstraat bediend worden (in één richting).

Deze omleiding gaat in vanaf zaterdag 21 december.

Avondlijn 81

Ook voor de Avondlijn 81 zal een omleiding gevolgd worden:  hetzelfde lusje als voor de Centrumbus.

Voor de Avondlijn 81 betekent dit dat de haltes Dahlialaan, Conterdam Oprit en Plaats niet meer bediend worden, maar wel de haltes Conterdam Bareel, Schapereye en Brouwerijstraat (in één richting). 

Deze omleiding gaat in vanaf vrijdagavond 20 december.

De Lijn onderzoekt momenteel nog of er een mogelijkheid is om de haltes op de Gistelsesteenweg (Dahlialaan en Oprit) op te vangen met een andere streekavondlijn.  

Info vind je op www.delijn.be

Toekomstige situatie

De Konterdambrug zal in de loop van 2020 worden afgebroken. Een precieze timing is hiervoor nog niet gekend.  Fietsers en voetgangers zullen dan gebruik moeten maken van de fiets- en voetgangerstunnel die bereikbaar is vanuit de Oudstationstraat en August Beernaertstraat. Gemotoriseerd verkeer zal dezelfde omleiding volgen die vanaf 20 december ingaat namelijk via de Zandvoordeschorredijkstraat.

AWV stelt in de loop van 2020 een studiebureau aan om een nieuwe fiets- en voetgangersverbinding tussen Konterdam en Stene te ontwerpen.