Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting van de Ninoofsesteenweg in Dilbeek, Roosdaal en Lennik

Herinrichting van de Ninoofsesteenweg in Dilbeek, Roosdaal en Lennik

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Weg

N8

Wat en waarom?

Herinrichting Ninoofsesteenweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer onderzoekt de herinrichting van de Ninoofsesteenweg (N8), tussen de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het kruispunt met de Omer de Vidtslaan in Roosdaal, een afstand van 14 kilometer. Deze gewestweg loopt door Dilbeek, Roosdaal en Lennik. De Ninoofsesteenweg is een typische Belgische 'steenweg' die dwars door dorpskernen en woongebieden loopt.

Verkeersveiligheid en levenskwaliteit centraal

Hoewel er nog geen concreet ontwerpen zijn uitgetekend, staan de algemene principes van het project wel al vast. Deze doelstellingen staan voorop:

  • Meer ruimte voor voetgangers en fietsers
  • Verbetering van de levenskwaliteit langs de Ninoofsesteenweg
  • Vlotter busverkeer om het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken
  • Ontmoediging van sluipverkeer langs gemeentewegen
  • Herinrichting van gevaarlijke kruispunten
  • Vernieuwing van de riolering en de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel

Lees meer over het doel van de herinrichting op het tabblad 'Doelstellingen'.

Eerdere herinrichting in 2017

In 2017 werd een stuk van de Ninoofsesteenweg, tussen de Omer de Vidtslaan in Roosdaal en eanderhalve kilometer van de Ninoofsesteenweg al heringericht. Wegen en Verkeer legde er veilige en vrijliggende fietspaden aan, enkele gevaarlijke kruispunten zijn volledig opnieuw aangelegd en het wegbeeld werd veiliger en overzichtelijker ingericht.

Dit stuk van de Ninoofsesteenweg in Roosdaal werd al opnieuw ingericht. (c) Google

Waar staan we nu?

Project in vier delen

Het projectgebied is heel gevarieerd. Daarom heeft Wegen en Verkeer de studie van de projectzone opgedeeld in vier delen: de kern van Dilbeek (1) , het overgangsgebied (2), de kern van Schepdaal (3) en Lennik en Roosdaal (4).

Studie gedeelte Schepdaal start op in 2022

Begin 2022 start een studiebureau met de opmaak van een ontwerp voor het deelproject Schepdaal. Het studiebureau maakt een ontwerp voor het gedeelte tussen de Markstraat in Schepdaal en het kruispunt met de Assesteenweg (N285), een stuk van ruim 3 kilometer. De afgelopen jaren zijn er al verschillende onderzoeken uitgevoerd door het Agentschap Wegen en Verkeer en door studiebureaus in opdracht van Wegen en Verkeer. Het studiebureau dat het ontwerp voor de herinrichting uittekent, analyseert eerst de bevindingen van de voorgaande studies.

Zodra we meer weten over het ontwerp en de volgende stappen, leest u dat op deze webpagina.