Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Mechelse Vesten

Herinrichting Mechelse Vesten

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Provincie

Plaats

Weg

R12

Met de realisatie van de fly-overs op de R6 en de geplande opening van de tangent die Mechelen-Zuid zal verbinden met het Douaneplein, zullen de verkeersstromen in en rond Mechelen gevoelig wijzigen. Dit is meteen een unieke kans om na te denken over de toekomst van de kleine ring rond Mechelen (R12), ook wel de Mechelse Vesten genaamd. Hiervoor slaan de stad Mechelen en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de handen in elkaar slaan.

Wat en waarom?

Een verblijfsplek met aandacht voor groen

Samen met het studiebureau gaan we aan de slag om de Mechelse Vesten een kwaliteitsboost te geven zodat het er aangenaam vertoeven wordt.

Het uitgangspunt : een kwalitatieve en aangename binnenring creëren.

  • Met maximale verkeersveiligheid;
  • Met aandacht voor alle weggebruikers, en in het bijzonder meer ruimte voor fietsers.

De voorbije decennia transformeerde Mechelen tot een dynamische en erg aantrekkelijke stad met meer ruimte voor groen.  Die vernieuwing wordt verdergezet en met de herinrichting van de Vesten als kers op de taart.

Projectverloop

Volgende stappen

Begin 2021 werd er een studiebureau aangesteld om de verschillende inrichtingsscenario's te onderzoeken. 

In het voorjaar van 2021 start het onderzoek naar de lokale en doorgaande verkeersstromen en naar de plaats van de verschillende weggebruikers op de Vesten. Ook de mogelijkheden van vergroening, ontharding en nieuwe functies worden onder de loep genomen.

Ook de Mechelaars krijgen inspraak met een participatieproces.

April 2022 is de streefdatum om de eerste mobiliteitsingrepen over de hele vesten door te voeren. Dat is ook het moment dat de tangent op volle capaciteit zal draaien.

Mechelse Vesten