Herinrichting kruispunten voor een veiligere N49 in Maldegem

Regio
Gemeente
Weg
Datum vanaf 3 december- eind december 2018

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert een aantal maatregelen uit om de veiligheid op de N49 te verhogen.  Op vier plaatsen waar zich nu een kruispunt of doorsteek bevindt  zonder verkeerslichten en zonder voorsorteerstroken,  gaat de middenberm definitief dicht. Door de gevaarlijke linksafbewegingen onmogelijk te maken, wordt de E34 daar een pak veiliger. Op maandag 3 december gaat de herinrichting van start. Tijdens de werken moet alle verkeer in beide richtingen over één rijstrook in plaats van twee en geldt er een snelheidsbeperking van 70 km/u. De werken zullen klaar zijn voor de kerstvakantie.

Wat houdt de heraanleg in?

De middenbermen aan het kruispunt van de N49 met de Passiedreef en de Vakebuurtstraat, het kruispunt met de Oostdreef, en het kruispunt met Zoetendaele gaan dicht. Ook de doorsteek aan De Hoeve wordt afgesloten. De aannemer werkt op de vier punten tegelijk. De middenberm wordt aangepast en definitief vervangen door een grasberm. Op het laatste kruispunt wordt de vangrail doorgetrokken. 

Timing

De werken starten op maandag 3 december en zullen een drietal weken duren. 

Hoe rijdt het verkeer?

  • Het verkeer op de N49 kan langs de werfzone rijden, maar zal over één rijstrook beschikken in plaats van twee. Dit geldt voor beide richtingen.
  • Er geldt tijdens de werken een snelheidsbeperking van 70km/u.

Situatie na de werken

Na de werken zal de N49 dwarsen op de vier punten niet langer mogelijk zijn. Verkeer vanuit de zijstraten zal verplicht rechtsaf moeten rijden. Vanop de N49 kan men enkel rechts afslaan naar de zijstraten. Voor het verkeer op de N49 komende van de kust wordt een veilige keerbeweging mogelijk gemaakt in de zijstraat Koning Albertlaan, de N498, dichtbij het lichtengeregelde kruispunt met de N49.  Het verkeer van en naar de Vakebuurtstraat kan ook steeds via het kruispunt Butswervestraat/Vakebuurtstraat rijden (kruispunt met verkeerslichten).
Het verkeer op de N49 vanuit Zelzate zal kunnen keren aan het voorrangsgeregelde kruispunt (met voorsorteerstrook) aan Waterpolder of aan het lichtengeregelde kruispunt met de Hoornstraat.

 

 

Ombouw N49

Deze maatregelen kaderen in de ombouw van de N49 tot autosnelweg. De combinatie van traag lokaal en snel doorgaand verkeer, samen met verschillende kruispunten (al dan niet met lichten) leiden vandaag tot onveilige situaties. Om de N49 veiliger en vlotter te maken wordt in de toekomst het lokale en doorgaande verkeer gescheiden. Voor het lokale verkeer bouwt AWV parallelwegen langs de N49. Alle kruispunten en rechtstreekse aansluitingen zullen verdwijnen en de N49 zelf wordt een snelweg. Verschillende projecten in functie van de ombouw zijn al uitgevoerd of lopen: De meest recente zijn de tunnel in Balgerhoeke en de brug over de N49 aan de Stroomstraat in Assenede. Alle info over de ombouw kan je hier nalezen.