Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting kruispunten Assesteenweg en op- en afrittencomplex E40

Herinrichting kruispunten Assesteenweg en op- en afrittencomplex E40

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N285

UPDATE 11/09/'20: Alle werkzaamheden op de Assesteenweg ter hoogte van het op- en afrittencomplex van de E40 werden succesvol afgerond. Wegen en Verkeer kreeg kort na het openstellen van de rijweg en de afronding van de werken heel wat vragen en meldingen binnen over lange files door slecht afgestelde verkeerslichten. Uit navraag bleek dat er twee oorzaken waren:

1. De synchronisatie van de verschillende nieuwe lichten onderling stond nog niet op punt. 

2. De detectielussen (de lussen die bij de asfalteringswerken vorige week ingeslepen zijn) waren nog niet correct afgeregeld. De 'slimme' lichten konden dus nog niet detecteren op welke lussen er veel verkeer stond te wachten en op basis daarvan al dan niet groen licht geven. 

Bij nieuw in te stellen verkeerslichten is het altijd de eerste dagen zoeken naar een correcte afstelling. Wegen en Verkeer was genoodzaakt om de lichten al in dienst te nemen, omdat er zich anders heel wat gevaarlijke situaties zouden voordoen (als alle lichten op knipperen zouden blijven staan). De komende weken wordt de situatie aan de lichten van nabij opgevolgd en vinden er ook nog bijkomende tellingen plaats om een juister beeld te krijgen van de verkeersintensiteiten. Op basis daarvan zullen er op termijn nog extra aanpassingen volgen om het verkeer er vlotter te laten verlopen.

 

Wat en waarom?

Herinrichting voor meer verkeersveiligheid 

In de voorbije jaren gebeurden er verschillende ongevallen met zwaargewonden of dodelijke afloop op de Assesteenweg (N285) ter hoogte van het op- en afrittencomplex aan de E40. In de analyses die daarop volgden, kwamen drie oorzaken naar boven die de vele ongevallen kunnen verklaren:

  1. Opstopping van het verkeer
  2. Conflicten ter hoogte van de kruispunten
  3. Afslaan met hoge snelheid

Met de herinrichting van de Assesteenweg (N285) ter hoogte van het op- en afrittencomplex aan de E40 wil Wegen en Verkeer deze oorzaken aanpakken. In het nieuwe ontwerp wordt er werk gemaakt van conflictvrije kruispunten, een herschikking  van de rijstroken zodat het verkeer beter kan voorsorteren (ook op de op- en afritten, waar voorsorteerstroken aangelegd of verlengd worden), middeneilanden die het verkeer moeten afremmen en bushavens langs de rijweg zodat de bussen niet meer op de rijweg moeten halt houden. Ook de fietsinfrastructuur wordt verbeterd met afgescheiden fietspaden en fietsoversteekplaatsen.

De werken situeren zich aan de kruispunten aan de Assesteenweg en aan het op- en afrittencomplex aan de E40.

Timing en impact?

Werken duren ongeveer 8 maanden

De herinrichting van de kruispunten op de Assesteenweg en ter hoogte van het op- en afrittencomplex in Ternat startte in oktober 2019. Volgens de huidige planning duren de werken tot het voorjaar van 2020. Meer informatie over de timing en fasering van de werken vindt u op het tabblad 'Timing en fasering' in de zijkolom.