Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting kruispunten Assesteenweg en op- en afrittencomplex E40

Herinrichting kruispunten Assesteenweg en op- en afrittencomplex E40

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N285

UPDATE 05/06/20: tot 3 augustus geniet de aannemer van een welverdiend bouwverlof. Om tijdens de werken van de voorbije maanden het verkeer zo vlot mogelijk te organiseren, werd het plaatsen van de middeneilanden uitgesteld tot het einde. Het zijn bijgevolg die werken, het plaatsen van de middeneilanden, het aanbrengen van de toplaag in asfalt en het volledig in gebruik nemen van de kruispunten, die begin augustus nog moeten worden uitgevoerd. Dit betekent dat u nog tot 3 augustus zal moeten rekening houden met de tijdelijke verkeersmaatregelen. 

Wat en waarom?

Herinrichting voor meer verkeersveiligheid 

In de voorbije jaren gebeurden er verschillende ongevallen met zwaargewonden of dodelijke afloop op de Assesteenweg (N285) ter hoogte van het op- en afrittencomplex aan de E40. In de analyses die daarop volgden, kwamen drie oorzaken naar boven die de vele ongevallen kunnen verklaren:

  1. Opstopping van het verkeer
  2. Conflicten ter hoogte van de kruispunten
  3. Afslaan met hoge snelheid

Met de herinrichting van de Assesteenweg (N285) ter hoogte van het op- en afrittencomplex aan de E40 wil Wegen en Verkeer deze oorzaken aanpakken. In het nieuwe ontwerp wordt er werk gemaakt van conflictvrije kruispunten, een herschikking  van de rijstroken zodat het verkeer beter kan voorsorteren (ook op de op- en afritten, waar voorsorteerstroken aangelegd of verlengd worden), middeneilanden die het verkeer moeten afremmen en bushavens langs de rijweg zodat de bussen niet meer op de rijweg moeten halt houden. Ook de fietsinfrastructuur wordt verbeterd met afgescheiden fietspaden en fietsoversteekplaatsen.

De werken situeren zich aan de kruispunten aan de Assesteenweg en aan het op- en afrittencomplex aan de E40.

Timing en impact?

Werken duren ongeveer 8 maanden

De herinrichting van de kruispunten op de Assesteenweg en ter hoogte van het op- en afrittencomplex in Ternat startte in oktober 2019. Volgens de huidige planning duren de werken tot het voorjaar van 2020. Meer informatie over de timing en fasering van de werken vindt u op het tabblad 'Timing en fasering' in de zijkolom.