Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting kruispunt Gewestweg (N16) - Hoogkamerstraat en renovatie brug Hoogkamerstraat over E17

Timing en impact

Timing en impact

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N16

In de loop van oktober worden de Laagstraat en de SG Boereboomstraat afgesloten van de N16. Het gaat om een proefperiode waarbij we de impact van deze maatregelen op het verkeer monitoren. Na een half jaar volgt een evaluatie en dan de beslissing om de maatregel al dan niet definitief in te stellen. 

Oorspronkelijk was gepland dat de werken zouden starten in augustus 2021. Omdat de aannemer pas later gegund kon worden en de Eurolaan niet open was voor verkeer, besloot Het Agentschap Wegen en Verkeer om de werken over de winter te tillen. Tussen 14 maart 2022 en september 2022 vinden de werken gefaseerd plaats, om de hinder voor het verkeer te beperken. 

Fase 1: Kapelanielaan en Gewestweg (N16) (midden maart - tweede helft april)

Tijdens fase 1 werken we in de Kapelanielaan. We leggen de nieuwe bypass richting de E17 aan en breiden de weefstrook op de Gewestweg (N16) uit. Deze fase duurt ongeveer 1,5 maand.

Fase 2: Hoogkamerstraat kant bedrijventerrein TTS (tweede helft april tot midden mei)

Werken

De werken schuiven in deze fase op naar het kruispunt aan de kant van het bedrijventerrein. We doen ook een aantal aanpassingen aan de middeneilanden op de N16. Fase 2 van de werken duurt ongeveer een maand.

Hinder

Voetgangers

 • Voetgangers kunnen steeds de werfzone passeren.

Fietsverkeer

 • Fietsers zullen bij het oversteken van het kruispunt aan de Hoogkamerstraat met de Gewestweg (N16) moeten afstappen en met de fiets aan de hand oversteken.

Autoverkeer

 • In de Kapelanielaan is er definitief éénrichtingsverkeer, in de richting van de Gewestweg (N16). Inrijden kan enkel via het kruispunt aan Wase Werkplaats en DBM Autobanden (noordelijk kruispunt). Uitrijden kan via het zuidelijke kruispunt. Wil u de Gewestweg (N16) bereiken? Dan rijdt u via de nieuwe afslagstrook (bypass) die is aangelegd tijdens fase 1.
 • Het verkeer op de N16 richting Sint-Niklaas wordt ter hoogte van het kruispunt op één rijstrook gezet.
 • Inrijden vanaf de Gewestweg (N16) richting de Hoogkamerstraat (kant bedrijvenzone TTS) is niet mogelijk:
  • Verkeer vanuit Bornem rijdt via de vernieuwde toegang aan de Laagstraat.
  • Verkeer vanuit Sint-Niklaas/E17 via Industriepark-Noord, Houten Schoen en de Hoogkamerstraat.
 • Links afslaan aan het kruispunt van Bornem richting de Hoogkamerstraat naar Temse-centrum is niet mogelijk:
  • Verkeer rijdt tot het op- en afrittencomplex van de E17 om daar terug te keren naar het kruispunt om er rechtsaf te slaan (optie 1). 
  • Verkeer rijdt via de Gasthuisstraat en Schoolstraat (verkeer -3,5 ton) (optie 2).

Fase 3: Hoogkamerstraat kant Temse centrum (midden mei tot eind juni)

Werken

Tijdens deze fase situeren de werken zich op het kruispunt aan de kant van Temse centrum. Deze werken duren ongeveer 1,5 maand tot eind juni 2022.

Hinder

Voetgangers

 • Voetgangers kunnen steeds de werfzone passeren.

Fietsverkeer

 • Fietsers zullen bij het oversteken van het kruispunt aan de Hoogkamerstraat met de Gewestweg (N16) moeten afstappen en met de fiets aan de hand oversteken.
 • Fietsers langs de Gewestweg (N16) volgen in beide richtingen tussen de S.G. Boereboomstraat en Hoogkamerstraat een omleiding via de Ruisstraat, Schrijnstraat, Smesstraat, Voetweg en de Grote Dweersstraat.

Autoverkeer

 • Verkeer vanuit Temse centrum en de Hoogkamerstraat kunnen het kruispunt Gewestweg (N16) x Hoogkamerstraat niet oprijden. Auto’s volgen de omleiding via de Schoolstraat en Gasthuisstraat.
 • Op de Gewestweg (N16) rijdt het verkeer in de richting van Bornem ter hoogte van het kruispunt met de Hoogkamerstraat over één rijstrook in plaats van twee rijstroken. 
 • De linkerafslagstrook op de Gewestweg (N16) voor verkeer vanuit Bornem richting Temse centrum is afgesloten. Het verkeer volgt een omleiding via de Gasthuisstraat en de Schoolstraat (-3,5 ton). 
 • Ook vanuit Sint-Niklaas kunnen wagens de Hoogkamerstraat (kant Temse centrum) niet inrijden. Het verkeer rijdt verder op de Gewestweg (N16) en neemt de Gasthuisstraat en Schoolstraat richting het centrum van Temse.
 • Het industrieterrein De Zaat blijft bereikbaar voor zwaar verkeer (+3,5 ton) via de verkeerswisselaar met de E17, Nieuwe Steenweg (N41), Legen Heirweg, Gentstraat, Burgemeester Achiel Heymanstraat, Huis ten Halven en Cauwerburg of via de Gasthuisstraat en Schoolstraat (verkeer -3,5 ton). 
 • OPGELET: vanaf fase 3 is de nieuwe permanente verkeerssituatie in voege waarbij de Hoogkamerstraat tussen de zuidelijke aansluiting en de noordelijke aansluiting van de Kapelanielaan enkelrichting wordt in de richting van het noorden (weg van de N16).

Lees meer over de hinder en de omleiding via de webpagina 'Actuele hinder'.

Fase 4: Brug Hoogkamerstraat over E17 (1 juni tot eind september)

Werken

De brug Hoogkamerstraat over de E17 is een belangrijke fietsroute tussen Temse en Sint-Niklaas en zal tijdens deze fase grondig gerenoveerd en anders ingedeeld worden. 

Hinder

Tijdens de werken van 1 juni tot begin september wordt de brug volledig afgesloten voor al het verkeer, ook voor voetgangers en fietsers. Het afsluiten van deze as zorgt voor heel wat ongemak bij de fietsers (en in mindere mate voetgangers), aangezien er in de nabije omgeving weinig alternatieven zijn.

Fietsverkeer

 • Fietsers van/naar Sint-Niklaas Oost rijden via Eigenlostraat, Eigenlo, Doornstraat, Gewestweg (N16) (Grote Dweersstraat) en Hoogkamerstraat. 
 • Fietsers van/naar Sint-Niklaas West rijden via Tereken, Dendermondse Steenweg, Oude Heirbaan, Kerkstraat, Burmtiendestraat, Ruisstraat, Schrijnstraat, Smesstraat en Hoogkamerstraat. 

Vanaf 20 juni kunnen fietsers de omleiding inkorten via de Gewestweg (N16) naar de Hoogkamerstraat en omgekeerd.

Autoverkeer

 • Gemotoriseerd verkeer rijdt via de Gewestweg (N16) en niet via de brug in de Hoogkamerstraat. 
 • Opgelet: In de Hoogkamerstraat geldt éénrichtingsverkeer in de richting van Sint-Niklaas tussen het kruispunt van de Hoogkamerstraat met Kapelanielaan (zuidelijk kruispunt) en het kruispunt met de Kapelanielaan aan Wase Werkplaats en DBM Autobanden (noordelijk kruispunt).
 • Tussen 1 juni en september voert de aannemer betonherstellingen uit en plaatst tijdelijke brugleuningen. Om de veiligheid te garanderen zal verkeer op de autosnelweg E17 ter hoogte van de brug ‘s nachts ( 21 uur - 5 uur) in beide richtingen over minder rijstroken rijden. Van zodra de planning van de aannemer is gekend, informeren we je hierover. 

Lees meer over de hinder en de omleiding via de webpagina 'Actuele hinder'.

Fase 5: mogelijk afsluiten aansluitingen S.G. Boereboomstraat en Laagstraat op de Gewestweg (N16) na resultaten proefperiode.

Werken

Gedurende 1 week van de werken sluiten we de aansluitingen van de Laagstraat en de S.G. Boereboomstraat op de N16 af.

Hinder

Fietsverkeer

 • Fietsers ondervinden geen hinder van deze werken.

Autoverkeer

 • Gemotoriseerd verkeer moet ter hoogte van de werken tijdelijk over 1 rijstrook rijden.