Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N9

Veelgestelde vragen

Tijdens de werken op de Brusselsesteenweg in Asse voert de lokale politie strenge controles uit op de omleidingswegen om de veiligheid er te verzekeren. We ontvingen veel vragen over deze controles en wat er nu juist toegelaten is. Hieronder zetten we de meest gestelde vragen en de antwoorden op een rij.

 

  1. Ik kom uit de richting van Zellik/Brussel en moet in het centrum van Asse zijn, mag ik gebruik maken van de lokale omleidingsroute?

Ja. Personenwagens die in Asse moeten zijn, mogen gebruik maken van de omleidingsroute die staat aangegeven via de Langestraat/Hoogstraat/Benedenstraat/Lindendries/Keesdal. Zij worden hiervoor niet beboet. Aangezien deze omleiding door woonwijken loopt, zijn er wel strenge beperkingen opgelegd. De omleiding (blauw op het kaartje hieronder) mag niet gebruikt worden door:

  • Doorgaand vrachtverkeer (>3,5 ton): vrachtverkeer dat geen bestemming heeft in deze straten, is verboden. De lokale politie controleert met camera's en patrouilles of dit verbod wordt nageleefd.
  • Doorgaand personenverkeer: Autoverkeer dat niet in Asse moet zijn, moet gebruik maken van de omleiding via de E19 en E40. In veel gevallen zal het bovendien sneller zijn om deze omleiding te volgen.
Fase 2 N9 Brusselsesteenweg
  1.  Wanneer mag ik gebruik maken van de straten die dienst doen als fietsomleiding?

Ten zuiden van de Brusselsesteenweg loopt een omleiding voor fietsers via Kruiskouter, Poel en Spoorwegbaan (oranje op het kaartje hierboven). We willen door middel van camerabewaking controleren dat er geen sluipverkeer langs Bekkerzeel en deze straten rijdt om de werken te omzeilen. Lokaal verkeer, dus verkeer dat een bestemming heeft in Bekkerzeel en daarrond, is wel toegelaten. 

Er staan twee camera’s opgesteld: eentje op de Brusselsesteenweg ter hoogte van de Kortemansstraat en eentje in de Poel. De camera’s registreren wagens die beide camera’s voorbijrijden en de tijd die ze hierover hebben gedaan. Is die tijd sneller dan een vooropgestelde limiet, weten we dat het gaat om sluipverkeer dat via Bekkerzeel de werken wil vermijden. Dit verkeer wordt beboet. Dit geldt zowel voor vrachtwagens als personenwagens.

Als u maar een van deze twee camera’s passeert, hebt u dus een bestemming in Bekkerzeel (of keert u terug van die bestemming) en wordt u niet beboet. 

3. Ik woon op het omleidingstraject. Moet ik mijn nummerplaat doorgeven zodat de ANPR-camera’s mij niet beboeten?

Neen. De camera’s werken niet met een lijst van nummerplaten om doorgaand verkeer te onderscheiden van plaatselijk verkeer. Wel meten de camera’s de tijd waarin een bepaald traject is gevolgd tussen twee camera’s. Als die tijd sneller is dan een vooropgestelde limiet, weten we dat het gaat om sluipverkeer. Op de oranje omleidingsroute controleren de camera’s zowel doorgaande vrachtwagens als personenwagens. Op de blauwe omleidingsroute controleren de camera’s enkel doorgaande vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton. De snelheidslimiet van 30 km/u geldt uiteraard wel voor al het verkeer.