Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg rotonde aan Guldensporenlaan in Merelbeke

Heraanleg rotonde aan Guldensporenlaan in Merelbeke

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N444
R4

Wat en waarom?

Veiliger met fietsoversteken 

De rotonde op de kruising van de Hundelgemsesteenweg (N444) met de Guldensporenlaan (R4a) is een druk en gevaarlijk punt. Wegen en Verkeer richt daarom in samenspraak met de gemeente Merelbeke de rotonde opnieuw in. Met enkele gerichte ingrepen verbeteren we de verkeerssituatie voor iedere weggebruiker.  De turborotonde wordt veiliger voor voetgangers en fietsers. We bouwen vrijliggende fietspaden met oversteken. Zo zijn fietsers beter afgeschermd en duidelijk zichtbaar voor afdraaiende bestuurders. Daarnaast komt er een voetgangersoversteek met middeneiland en zorgen we voor verhoogde busperrons.  

Vlottere doorstroming van verkeer  

De ochtend- en avondspits op de weg verloopt moeilijk en er zijn fileproblemen. Voor een maximaal effect op de verkeersdoorstroming is een turborotonde nodig. Ook de doorstroming van het openbaar vervoer verbeteren we met bushaltes waar de bus voortaan op de rijbaan halteert. Daarnaast krijgt het wegdek van de Hundelgemsesteenweg (N444) tussen de brug van de E40 en het centrum van Merelbeke een opknapbeurt.

Lijst met gevaarlijke punten

De rotonde staat op de lijst van gevaarlijke kruispunten in Vlaanderen. Die lijst maken we op op basis van de ongevallencijfers van de politie. We berekenen hoe vaak er een ongeval gebeurt en hoeveel mensen daarbij gewond raken. Elk kruispunt krijgt een puntenscore. Vanaf 15 punten komt het kruispunt op de dynamische lijst met gevaarlijke punten terecht.

Lees meer over wat we gaan veranderen op het tabblad ‘Situatie na de werken’.

Waar werken we?

De rotonde die wordt vernieuwd ligt ten zuiden van de Ringvaart, op de kruising van de Hundelgemsesteenweg (N444) met de Guldensporenlaan (R4a) en Plataan. De Hundelgemsesteenweg zelf krijgt een opknapbeurt tussen de brug van de E40 en de rotonde met de Zwijnaardsesteenweg (exclusief rotonde). Klik op de kaart om te vergroten.

Timing en impact?

Werken duren 7 maanden, start in april 2023

De werken starten volgens de huidige planning in april 2023. Ze duren ongeveer een half jaar, tot het najaar van 2023. 

Werken gefaseerd aangepakt

De aannemer werkt in verschillende fasen. Dat betekent dat we de werken opsplitsen in verschillende zones. Dat doen we om de hinder te beperken voor buurtbewoners, handelaars en het verkeer.

Lees meer over timing op het tabblad ‘Timing en fasering’.

Fietsers en auto’s volgen omleiding

Tijdens de werken aan de rotonde volgen fietsers tussen Gent en Merelbeke een korte omleiding. Tijdens de heraanleg van de Hundelgemsesteenweg (N444) kunnen fietsers langs de werfzone rijden. Voor gemotoriseerd verkeer worden er per fase andere omleidingen aangeduid.

Afhankelijk van de fase van de werken, geldt er een andere verkeerssituatie. U leest er alles over op het tabblad 'Verkeershinder'.

Werken in de regio

De komende jaren staan nog andere werken gepland in de regio rond Merelbeke en Gent. Om het verkeer vlot en veilig langs de werken te sturen, stemmen we alle werven op elkaar af. Meer info leest u via gentopweg.be.