Heraanleg Leo de Béthunelaan, Capucienenlaan en Gentsesteenweg (N9) in Aalst
Algemeen Overzicht

UPDATE 02/06:
Op maandag 5/06 en dinsdag 6/06 telkens tussen 9 en 15 uur zal het niet mogelijk zijn de stad in te rijden via de Gentsestraat, dit omwille van een dringende aanpassing aan nutsleidingen. Verkeer stadinwaarts volgt een omleiding via de Koolstraat - Koningin Astrid Park - Klein Parksken. De stad uitrijden blijft steeds mogelijk.
Wat en waarom?
Veilig fietsen en een comfortabel wegdek
Het Agentschap Wegen en Verkeer plant in samenwerking met de stad Aalst werken op de Gentsesteenweg/ Capucienenlaan/Leo de Béthunelaan (N9) in Aalst. We pakken de gewestweg aan over een afstand van 1,5 kilometer tussen het kruispunt met de Sinte Annalaan en de rotonde ‘Haring’. Met enkele kleine ingrepen verbeteren we de verkeerssituatie voor iedere weggebruiker.
Klik op de kaart om te vergroten en/of te downloaden.
Veilig en comfortabel voor iedere weggebruiker
- Comfortabele voet- en fietspaden: we leggen de voet- en fietspaden opnieuw aan. De voetpaden leggen we terug aan in klinkerverharding. De klinkers op het fietspad vervangen we door een laag asfalt en we maken de fietspaden breder (1,75 meter). Dankzij een parkeerstrook en boordstenen fietsen fietsers hier veilig afgeschermd van auto’s.
- Veilige oversteekplaats aan Marktweg: Hier leggen we een middeneiland aan zodat fietsers in twee bewegingen kunnen oversteken. De bestaande afslagstroken en de doorsteek voor gemotoriseerd verkeer verdwijnt.
Tussen de Sinte Annalaan en de Regelsbruggestraat is er onvoldoende ruimte voor brede fietspaden, daarom worden ze op dit stuk van 150 meter maar 1,5 meter breed.
- Toegankelijke bushaltes: we leggen de bushalte ‘Sinte Annalaan’ richting rotonde ‘Haring’ op de Gentsesteenweg opnieuw aan met een verhoogd perron. Zo kunnen ook reizigers die minder goed mobiel zijn, geladen met zware bagage of met een kinderwagen comfortabel de bus nemen. Meer info over toegankelijke bushaltes leest u op deze webpagina. We verplaatsen deze bushalte zodat ze recht over de bushalte richting Gent komt.
Om ruimte te maken voor een toegankelijke bushalte zullen er enkele parkeerplaatsen langs de Gentsesteenweg (N9) verdwijnen.
- Meer groen: op de groene bermen aan de kruispunten Marktweg x Arbeidstraat en Kerkhof x Kerkhoflaan en in de Karel van de Woestijnestraat komen nieuwe bomen. In totaal planten we 14 nieuwe bomen. In de Karel van de Woestijnestraat komen ook extra groenvakken.
Betere doorstroming
- Nieuwe laag asfalt: het wegdek krijgt een opknapbeurt, wat zorgt voor een beter rijcomfort.
- Overzichtelijke kruispunten: we doen enkele lokale aanpassingen aan de afslagstroken en zijstraten om het wegbeeld overzichtelijker te maken. Vandaag zijn deze ruim en complex. Dat zorgt voor onduidelijkheid en onveiligheid. Een overzicht:
- De afslagstroken op de gewestweg aan Marktweg en Arbeidstraat verdwijnen.
- De afslagstrook voor verkeer van Gent naar de Beekveldstraat en de parking Keizershallen wordt langer.
- De afslagstrook voor verkeer van Gent richting de Kerkhoflaan verdwijnt definitief. Vandaag was deze beweging ook al niet meer mogelijk. Hier komt een bredere groene berm.
- Het kruispunt met de Karel van de Woestijnestraat wordt verkleind. Hier komen ook extra groenvakken.
- Vlottere doorstroming: de verkeerslichten aan de kruispunten met de Gentsestraat en de Sint-Jobstraat worden vernieuwd voor een vlottere doorstroming.
Ontdek de verschillende aanpassingen via deze kaart. Klik op de kaart om te vergroten en/of te downloaden.
Timing en impact?
Werken in 2 fasen vanaf 30 mei
De werken starten op dinsdag 30 mei en duren tot eind augustus. Tijdens het bouwverlof, tussen maandag 17 juli en zondag 6 augustus, wordt niet gewerkt. Volgens de huidige planning zijn de werken voor de start van het nieuwe schooljaar afgerond.
Bekijk de omleidingen via de webpagina ‘actuele hinder’
Klik op de kaart om te vergroten en/of te downloaden.