Overslaan en naar de inhoud gaan

Fiets- en autotunnel Kessel-Losesteenweg (Leuven Noord)

Fiets- en autotunnel Kessel-Losesteenweg (Leuven Noord)

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

E314

UPDATE 28/07/21: De tunnel is tot op de waterdichting afgewerkt. Er moet nog een wegverharding aangebracht worden, maar dat kan pas gebeuren als het brugje over de Vunt, een lokale beek die naast de snelweg loopt, afgewerkt kan worden. Om dat brugje te kunnen afwerken, moet eerst het waterpeil zakken. Zodra er meer geweten is over de planning, laten we dat weten op deze pagina. 

Waarom?

Veilige fietsroute tussen Kessel-Lo en Wilsele

Het Agentschap Wegen en Verkeer bouwt vanaf 2020 een fiets- en autotunnel onder de snelweg E314, in het verlengde van de Kessel-Losesteenweg. De aanleg van de fiets- en autotunnel maakt deel uit van 'Leuven Noord', een reeks van elf infrastructuurprojecten ten noorden van Leuven tussen 2018 en 2023. 

Van fietsen langs het Vuntcomplex...

Fietsen tussen Wilsele en Kessel-Lo is vandaag niet evident. Het verouderde fietspad ligt vlak naast een belangrijke verbindingsweg (het Vuntcomplex, ook gekend als de “Limburglaan”. Als fietser kruis je er de drukke op- en afritten van de E314. Ook aan de carpoolparking rijden heel wat auto’s in- en uit, vooral tijdens de ochtend- en avondspits. 

... naar een tunnel onder de E314

Een gloednieuwe fiets- en autotunnel maakt de verkeerssituatie voor fietsers een stuk veiliger. Voortaan trap je vanaf de gewestweg Vuntcomplex naar de Wilselsesteenweg. Langs daar leidt de nieuwe fietstunnel je onder de E314 door en sluit je aan op de Aarschotsesteenweg (N19), zonder de op- en afritten van de E314 te kruisen. Na de aanleg van de fiets- en autotunnel verdwijnt op termijn het oude fietspad aan het Vuntcomplex. 

 

Huidige situatie

Bestaande fietsverbinding - Kessel-Losesteenweg Leuven Noord

Toekomstige situatie

Toekomstige fietsverbinding - Fiets- en autotunnel Kessel-Losesteenweg Leuven Noord

Wat?

Bouw tunnel in twee fasen

Om de nieuwe fietstunnel aan te leggen terwijl het verkeer op de E314 kan blijven rijden graven we weghelft-per-weghelft de E314 uit en bouwen de tunnelkoker ter plaatse. Na de bouw van de koker leggen we de snelweg bovenop de tunnel opnieuw aan met een nieuwe fundering en lagen asfalt. Die werken gebeuren in twee fasen die elk ongeveer een half jaar duren.

  • Tijdens fase 1 werken we op de kant waar het verkeer richting Brussel rijdt.
  • Tijdens fase 2 is de weghelft voor het verkeer richting Lummen aan de beurt.
Fiets- en autotunnel Kessel-Losesteenweg