Drie weekends werken op E313/E34 aan knooppunt Ranst

Regio
Gemeente
Weg
Datum laatste weekend september + eerste twee weekends oktober

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal tijdens het laatste weekend van september en de eerste twee weekends van oktober het wegdek van de E313/E34 vernieuwen ter hoogte van het knooppunt Ranst. De werken zullen voor ernstige hinder zorgen.

Grondige vernieuwing wegdek

De snelweg ter hoogte van Ranst waar de E34 en de E313 richting Antwerpen samenkomen is een zeer druk wegvak en is bijgevolg sterk onderhevig aan slijtage. Om die reden vernieuwde het agentschap daar vorig jaar al een deel van het wegdek. Dit jaar pakken we een volgend stuk aan tussen de aansluiting van de E34 en de afrit naar het tankstation Q8. De werken moeten de veiligheid en het comfort van de weggebruiker verbeteren. Tijdens het laatste weekend wordt er ernstige spoorvorming in het wegdek van de E313 richting Hasselt aangepakt.

Drie weekends werken

Tijdens de weekends van 27 tot en met 30 september en van 4 tot en met 7 oktober wordt er gewerkt op de E313/E34 in de richting van Antwerpen tussen de aansluiting van de E34 en de afrit naar de parking van Ranst. Tijdens beide weekends volgen we dezelfde planning: in de nacht van vrijdag op zaterdag verwijderen we de oude wegverharding, in de nacht van zaterdag op zondag plaatsen we de nieuwe asfaltlaag en in de nacht van zondag op maandag brengen we tenslotte de belijning en markeringen aan. De planning van de werken kan wat verschuiven naargelang de weersverwachtingen.

Tijdens het weekend van 11 tot en met 13 oktober wordt er gewerkt op de E313/E34 in de richting van Hasselt. Tussen de parking van Ranst en de aansluiting met de E34 gebeuren er herstellingen om ernstige spoorvorming in het wegdek te verhelpen. Hier werken we gedurende twee nachten: in de nacht van vrijdag op zaterdag verwijderen we de oude wegverharding en in de nacht zaterdag op zondag wordt de nieuwe asfaltlaag aangebracht.

Verkeerssituatie tijdens de werken

Tijdens de eerste twee weekends moet het verkeer op de E34 richting Antwerpen ter hoogte van de bocht van Ranst over één rijstrook, om dan in te voegen op de E313. Het verkeer op de E313 zal overdag steeds over twee volwaardige rijstroken kunnen rijden. ’s Nachts moet alle verkeer over één rijstrook.

Weekend 27-30 september 2019 (weekend 1)

Deze werken zijn afgerond.

Weekend 4-7 oktober 2019 (weekend 2)

Deze werken zijn afgerond.

Weekend 11-13 oktober 2019 (weekend 3)

Deze werken zijn afgerond.

Twee weken hinder aan op- en afrittencomplex Oelegem van E34

Vanaf maandag 7 oktober vinden er ook werken plaats aan het op- en afrittencomplex Oelegem (nr. 19) van de E34. De oprit richting Antwerpen en de afrit richting Nederland van het complex Oelegem zijn aan vernieuwing toe. AWV zal daarom het asfalt van het wegdek vernieuwen, de oude goten vervangen door goten in beton en tot slot ook nieuwe vangrails plaatsen. Aan de aansluitingen met de Zandhovensesteenweg worden ook de rode fietspadmarkeringen opgefrist.

Maandag 7 tot en met dinsdag 15 oktober: oprit Oelegem richting Antwerpen afgesloten

 • Het verkeer naar de oprit richting Antwerpen wordt via de calamiteitenroute ‘L’ omgeleid naar de oprit Massenhoven (nr. 19).

Maandag 14 tot en met vrijdag 18 oktober: afrit Oelegem richting Nederland afgesloten

 • Het verkeer voor de afrit richting Nederland rijdt verder naar het complex Zoersel (nr. 20) om daar te keren.

 


De hinder in een notendop:

27 tot en met 30 september

 • E313/E34 tussen knooppunt Ranst en parking Ranst richting Antwerpen
 • Situatie ’s nachts: verkeer over één rijstrook
 • Situatie overdag: steeds twee rijstroken beschikbaar voor E313
 • Verkorte afrit t.h.v. parking Ranst richting Antwerpen
 • Zondag overdag tijdelijk versmalde rechterrijstrook

4 tot en met 7 oktober

 • E313/E34 tussen knooppunt Ranst en parking Ranst richting Antwerpen
 • Situatie ’s nachts: verkeer over één rijstrook
 • Situatie overdag: steeds twee rijstroken beschikbaar voor E313
 • Zondag overdag tijdelijk versmalde rechterrijstrook

7 tot en met 15 oktober

 • Oprit Oelegem van E34 richting Antwerpen afgesloten. Omleiding via calamiteitenroute 'L' naar oprit Massenhoven (E313). 

11 tot en met 13 oktober

 • E313/E34 tussen parking Ranst en knooppunt Ranst richting Hasselt
 • Situatie ’s nachts: E313 volledig afgesloten richting Hasselt, verkeer moet verplicht via de E34 over één rijstrook, verlaat de E34 in Zoersel en rijdt via de N14 naar de oprit van de E313 in Massenhoven richting Hasselt
 • Situatie overdag: één rijstrook dicht op E313

14 tot en met 18 oktober 

 • Afrit Oelegem van E34 richting Nederland afgesloten. Omleiding via complex Zoersel. 

Ernstige hinder verwacht

Het agentschap levert grote inspanningen om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken: er wordt enkel 's nachts gewerkt, overdag worden rijstroken vrijgemaakt, en de werken worden uitgevoerd in (verkeersluwere) weekends. Maar omdat we voor de werken een aantal rijstroken moeten afsluiten verwachten we ernstige hinder op zowel de E313 als de E34 richting Antwerpen tijdens de werken. We houden de situatie op de weg nauwlettend in de gaten tijdens het weekend en passen de opstelling van beschikbare en afgesloten rijstroken aan als dit nodig blijkt en mogelijk is om de filevorming enigszins te beperken. 

Blijf op de hoogte

Opgelet: asfalteringswerken zijn steeds erg weersgevoelig. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen. Via deze site kunt u zich inschrijven voor een digitale nieuwsbrief (rechts bovenaan), zodat u het laatste nieuws over deze werken automatisch in uw mailbox ontvangt.