Diest: aanleg rotonde met voorsorteerstroken Citadellaan/Nijverheidslaan

Regio
Gemeente
Weg
Datum Voorjaar 2020

UPDATE 18/03/20: Deze werf is stopgezet/uitgesteld tot nader order. Zodra er een nieuwe startdatum is zal deze gecommuniceerd worden.

UPDATE 19/02/2020: Volgens de huidige planning starten de werken aan de rotonde eind maart. Ze zullen ongeveer een maand duren. Tijdens de werken blijft de rotonde steeds toegankelijk voor het verkeer op één rijstrook. 

Wegen en Verkeer werkt in het voorjaar van 2020 op de rotonde van de Citadellaan (R26) met de Nijverheidslaan. Om de veiligheid te verbeteren, wordt een rotonde met voorsorteerstroken aangelegd. De werken duren ongeveer een maand. De rotonde blijft tijdens de werken steeds toegankelijk voor het verkeer op één rijstrook. 

Rotonde met voorsorteerstroken

De rotonde van de Citadellaan (R26) met de Nijverheidslaan wordt omgevormd tot een rotonde met voorsorteerstroken, soms ook een ‘turborotonde’ genoemd. Het verschil met een gewone rotonde, is dat bestuurders voor ze de rotonde oprijden, de juiste rijstrook moeten kiezen. Op deze manier verkleint het risico op weef- en snijconflicten op de rotonde. Het wegbeeld wordt veiliger en overzichtelijker voor fietsers en autobestuurders. 

De toekomstige rotonde

Wat houden de werken in?

Om de rotonde aan te kunnen leggen, zal een aannemer in opdracht van Wegen en Verkeer eerst de huidige ‘rammelstrook’ tegen de binnenkant van de rotonde opbreken. Daarna leggen we hier een derde rijstrook in beton aan. Zodra de drie rijstroken er liggen, worden de markeringen aangepast. 

De huidige ‘rammelstrook’ aan de binnenkant van de rotonde wordt opgebroken en er wordt een derde rijstrook aangelegd. 

Timing en hinder

Volgens de huidige planning starten de werken in de loop van maart 2020. De werken duren in totaal ongeveer een maand. Tijdens de werken blijft het verkeer op de rotonde steeds mogelijk. Eén rijstrook van de rotonde blijft steeds toegankelijk. Fietsers en voetgangers hebben altijd doorgang.