Overslaan en naar de inhoud gaan

Brug over E40 wordt ecobrug

Brug over E40 wordt ecobrug

Algemeen Overzicht

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

E40

UPDATE 8/9/2022: Volgens de huidige planning starten deze werken in het najaar van 2022. Zodra we de exacte timing weten, leest u dat op deze pagina.

Wat en waarom?

Brug voor mens én natuur

De brug van de Heerbaan over de E40 wordt vandaag enkel gebruikt door fietsers, wandelaars en landbouwers. Wegen en Verkeer vormt samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en het Departement Omgeving de brug om tot een zogenaamde bermbrug, een combinatie tussen een gewone brug en een ecoduct. De helft van de brug blijft voorbehouden voor fietsers, wandelaars en landbouwers, de andere helft wordt onverhard en doet dienst als een faunapassage. Zo wordt de brug een belangrijke verbinding tussen de natuur aan beide kanten van de snelweg.

Wildrasters langs de E40

Langs beide kanten van de snelweg E40 komt een wildraster, over een afstand van zo’n 2 kilometer. Zo worden dieren van de weg gehouden en naar de bermbrug geleid om veilig over te steken.

Timing en impact?

Werken vanaf najaar 2022

Volgens de huidige planning start in het najaar van 2022 een aannemer met de werken aan de brug. Zodra er meer details bekend zijn, delen we die op deze pagina.  

Verkeershinder

  • Nauwelijks hinder op de E40: op de snelweg zelf is er weinig of geen hinder. 
  • Brug afgesloten: de brug van de Heerbaan wordt wel afgesloten. Er worden omleidingen aangeduid voor fietsers en gemotoriseerd verkeer.

Projecten tegen versnippering

Dit project maakt deel uit van het Vlaams Actieprogramma voor Ecologische Ontsnippering (VAPEO). Met dit programma investeert de Vlaamse overheid in ontsnipperingsprojecten in Vlaanderen. Zo verbinden we waardevolle natuurgebieden die gescheiden zijn door drukke wegen of andere barrières. Meer weten over VAPEO? Lees meer op deze pagina.

RRF

Meer weten?

Contact

Contacteer ons bij vragen

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Telefoon
016 66 57 50
Website