Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpassingswerken aan het kruispunt van de Zuidparklaan met de Jules De Bruyckerdreef in Gent

Aanpassingswerken aan het kruispunt van de Zuidparklaan met de Jules De Bruyckerdreef in Gent

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N424

Het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid start op dinsdag 20 september met aanpassingswerken aan het kruispunt van de Zuidparklaan met de Jules De Bruyckerdreef in Gent. De fietsoversteekplaats wordt heraangelegd en er komt een aparte voorsorteerstrook voor de bussen. De werken duren tot midden december 2022.

Wat en waarom?

Vlotter openbaar vervoer en veiliger oversteken

Voor een betere doorstroming van het openbaar vervoer komt er een aparte voorsorteerstrook met een extra verkeerslicht voor de bussen komende van het Zuid ter hoogte van de Jules De Bruyckerdreef. Op die manier wordt het tramverkeer niet meer gehinderd door bussen die wachten om rechtsaf te slaan. 

Tegelijk maken we ook de fietsoversteekplaats aan de Zuidparklaan veiliger en groener.  Het verkeer dat van de fly-over komt, krijgt na de werken een rijstrook minder waardoor de fietsers ook een rijstrook minder zullen moeten oversteken. De Zuidparklaan schuift op en de vrijgekomen ruimte wordt nieuwe groenzone.  (zie ontwerp onderaan brief)

Tenslotte wordt het kruispunt van de Clarissenstraat aangepast en duidelijker gemaakt voor de fietsers en voetgangers. 

plan

Timing en impact?

Om de hinder te beperken werken we in 5 fasen.

De doorsteek van het openbaar vervoer aan de Jules De Bruyckerdreef is afgesloten tijdens de ganse duur van de werken. Alle bussen van De Lijn volgen een omleiding. De Olifantstraat wordt tijdelijk dubbele richting voor het openbaar vervoer en zal gebruikt worden als omleidingsweg voor de bussen. De Lijn voorziet ook in vervanghaltes. Meer info aan de haltes zelf of via de www.delijn.be

Fase 1: 20 september - 30 september 2022 

De aannemer werkt aan de hoek van de Jules De Bruyckerdreef.  

 • Het gemotoriseerd verkeer dat komt van de afrit B401 richting Gent-centrum rijdt over één rijstrook. 
 • De Zuidparklaan is open voor het verkeer en beschikt ook nog over één rijstrook.
 • Fietsers ondervinden geen hinder.
 • Voetgangers gebruiken de oversteekplaats over de Jules De Bruyckerdreef aan de kant van de Franklin Rooseveltlaan.

Fase 2: 30 september - 13 oktober 2022

De aannemer werkt aan de Zuidparklaan (N442). 

 • De afrit van B401 richting Gent wordt volledig afgesloten. Alle gemotoriseerd verkeer richting centrum Gent moet omrijden via de afrit Ledeberg.
 • Fietsers die willen oversteken aan Zuidparklaan vanaf het dubbelrichtingsfietspad in de richting Franklin Rooseveltlaan moeten een omleiding volgen via de Okapistraat, de Olifantstraat en de Tentoonstellingslaan.
 • Fietsers komende van de Franklin Rooseveltlaan naar de Frère-Orbanlaan rijden om via de Muinkkaai en het Woodrow Wilsonplein.
 • Ter hoogte van de tramhalte komt er een tijdelijk zebrapad en de voetgangers worden omgeleid via het Zuidpark.
omleidings

Fase 3a: 13 oktober - 14 november (inclusief herfstvakantie) 

De aannemer werkt aan de aansluiting van de Zuidparklaan op het kruispunt. Deze aansluiting wordt verlegd en het gedeelte van de oude rijweg die niet meer in gebruik is wordt groenzone.

 • Gemotoriseerd verkeer dat komt van de fly-over (B401) rijdt over één rijstrook naar Gent-Centrum.
 • De Zuidparklaan is afgesloten en het verkeer rijdt om via de Okapistraat, de Dierentuinlaan, de Sint- Lievenslaan, de Brusselsesteenweg (N9), de oprit naar de E17 Gentbrugge en dan de afrit E17 (B401).
 • Fietsers die willen oversteken aan Zuidparklaan vanaf het dubbelrichtingsfietspad in de richting Franklin Rooseveltlaan moeten een omleiding volgen via de Okapistraat, de Olifantstraat en de Tentoonstellingslaan.
 • Fietsers komende van de Franklin Rooseveltlaan naar de Frère-Orbanlaan rijden om via de Muinkkaai en het Woodrow Wilsonplein.
omleiding fase 3a

Fase 3b: 14 november - 25 november

 • Gemotoriseerd verkeer kan terug via de Zuidparklaan naar het centrum van Gent. Het verkeer dat komt van de fly-over als van de Zuidparklaan rijdt voortaan over één rijstrook. 
 • Fietsers en voetgangers ondervinden geen hinder.

Fase 4: 28 november - begin december

De aannemer werkt op de fietsoversteekplaats ter hoogte van de B401.  

 • Gemotoriseerd verkeer kan terug via de Zuidparklaan naar het centrum. Het verkeer dat komt van de fly-over rijdt voortaan over één rijstrook. 
 • Fietsers die de Zuidparklaan/ B401 willen oversteken richting Franklin Rooseveltlaan volgen opnieuw de omleiding via de Okapistraat, de Olifantstraat en de Tentoonstellingslaan. Fietsers die komen van de Franklin Rooseveltlaan richtig Frère-Orbanlaan rijden om via de Muinkkaai en het Woodrow Wilsonplein.
 • Fietsers van de Keizersvest rijden om via de Hendrik Waelputstraat, de Sint-Lievenspoortstraat , de Brusselsepoortstraat, de Lange Violettestraat, het Sint-Annaplein naar het Zuid. Fietsers van het Zuid rijden om via de Graaf van Vlaanderenplein en de Hubert Frère Orbanlaan. Ter hoogte van de tramhalte komt er een tijdelijk zebrapad en de voetgangers worden omgeleid via het Zuidpark.

Fase 5: begin december - midden december 2022

De aannemer werkt ter hoogte van het fietspad ter hoogte van het kruispunt van de Clarissenstraat.

 • De Hubert Frère Orbanlaan wordt afgesloten en gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid via de Clarissenstraat, de Sint-Lievenspoortstraat en de Hendrik Waelputstraat.  
 • Fietsers kunnen langs de werfzone en rijden in de Clarissenstraat plaatselijk op de rijweg.  Voetgangers blijven nog de omleiding volgen via het Zuidpark.

De aannemer voorziet nog een volledig weekend voor de asfaltwerken. Tijdens dit weekend zal de afrit (B401) en de Zuidparklaan volledig afgesloten worden en dan informeren we u hierover nog in detail.