Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpassingswerken aan het kruispunt van de Zuidparklaan met de Jules De Bruyckerdreef in Gent

Aanpassingswerken aan het kruispunt van de Zuidparklaan met de Jules De Bruyckerdreef in Gent

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

B401

Het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid start op dinsdag 20 september met aanpassingswerken aan het kruispunt van de Zuidparklaan met de Jules De Bruyckerdreef in Gent. De fietsoversteekplaats wordt heraangelegd en er komt een aparte voorsorteerstrook voor de bussen. De werken duren tot midden december 2022.

Wat en waarom?

Vlotter openbaar vervoer en veiliger oversteken

Voor een betere doorstroming van het openbaar vervoer komt er een aparte voorsorteerstrook met een extra verkeerslicht voor de bussen komende van het Zuid ter hoogte van de Jules De Bruyckerdreef. Op die manier wordt het tramverkeer niet meer gehinderd door bussen die wachten om rechtsaf te slaan. 

Tegelijk maken we ook de fietsoversteekplaats aan de Zuidparklaan veiliger en groener.  Het verkeer dat van de fly-over komt, krijgt na de werken een rijstrook minder waardoor de fietsers ook een rijstrook minder zullen moeten oversteken. De Zuidparklaan schuift op en de vrijgekomen ruimte wordt nieuwe groenzone.  (zie ontwerp onderaan brief)

Tenslotte wordt het kruispunt van de Clarissenstraat aangepast en duidelijker gemaakt voor de fietsers en voetgangers. 

plan

Timing en impact?

Om de hinder te beperken werken we in 5 fasen.

De doorsteek van het openbaar vervoer aan de Jules De Bruyckerdreef is afgesloten tijdens de ganse duur van de werken. Alle bussen van De Lijn volgen een omleiding. De Olifantstraat wordt tijdelijk dubbele richting voor het openbaar vervoer en zal gebruikt worden als omleidingsweg voor de bussen. De Lijn voorziet ook in vervanghaltes. Meer info aan de haltes zelf of via de www.delijn.be

Fase 1: 20 september - 30 september 2022  (afgerond)

De aannemer werkt aan de hoek van de Jules De Bruyckerdreef.  

Fase 2: 30 september - 13 oktober 2022 (afgerond)

De aannemer werkt aan de Zuidparklaan (N442). 

Fase 3a: 13 oktober - 15 november (inclusief herfstvakantie) :afgerond

De aannemer werkt aan de aansluiting van de Zuidparklaan op het kruispunt. Deze aansluiting wordt verlegd en het gedeelte van de oude rijweg die niet meer in gebruik is wordt groenzone

Fase 3b: 15 november - 25 november

  • Gemotoriseerd verkeer kan terug via de Zuidparklaan naar het centrum van Gent. Het verkeer dat komt van de fly-over als van de Zuidparklaan rijdt voortaan over één rijstrook. 
  • Fietsers en voetgangers ondervinden geen hinder.

 

Fase 4: 1 december - 16 december

In tegenstelling tot wat er in de brief stond, start deze fase op 1 december in plaats van 28 november.

De aannemer werkt op de fietsoversteekplaats ter hoogte van de B401.  

  • Gemotoriseerd verkeer kan terug via de Zuidparklaan naar het centrum. Het verkeer dat komt van de fly-over rijdt voortaan over één rijstrook. 
  • Fietsers die de Zuidparklaan/ B401 willen oversteken richting Franklin Rooseveltlaan volgen opnieuw de omleiding via de Okapistraat, de Olifantstraat en de Tentoonstellingslaan. Fietsers die komen van de Franklin Rooseveltlaan richtig Frère-Orbanlaan rijden om via de Muinkkaai en het Woodrow Wilsonplein.
  • Fietsers van de Keizersvest rijden om via de Hendrik Waelputstraat, de Sint-Lievenspoortstraat , de Brusselsepoortstraat, de Lange Violettestraat, het Sint-Annaplein naar het Zuid. Fietsers van het Zuid rijden om via de Graaf van Vlaanderenplein en de Hubert Frère Orbanlaan. Ter hoogte van de tramhalte is er een tijdelijk zebrapad en de voetgangers worden omgeleid via het Zuidpark.

Fase 5: 16 december - 23 december 2022

De aannemer werkt ter hoogte van het fietspad en voetgangersoversteek op de rijweg ter hoogte van het kruispunt van de Clarissenstraat.

  • De Hubert Frère Orbanlaan wordt afgesloten en gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid via de Clarissenstraat, de Sint-Lievenspoortstraat en de Hendrik Waelputstraat.  
  • Fietsers langsheen de Orbanlaan kunnen langs de werfzone op het vernieuwde fietspad en rijden in de Clarissenstraat plaatselijk op de rijweg.  Voetgangers blijven nog de omleiding volgen via het Zuidpark.