Herinrichting Tiense Vesten

Regio
Gemeente
Weg
Datum tot najaar 2018
 • Wat? Herinrichting van de Tiense Vesten
 • Waar? Vanaf het kruispunt met de Aarschotsesteenweg (N223) tot en met het kruispunt van met de Sint-Truidensesteenweg
 • Wanneer? momenteel in uitvoering; einde werken najaar 2018

UPDATE 30/04/'18: de Waaibergstraat wordt waarschijnlijk pas in de zomer afgesloten van de Veldbornstraat. AWV zal op deze webpagina de precieze datum publiceren zodra er meer details bekend zijn. Meer informatie over de werken in de Veldbornstraat kunt u alvast verder op deze pagina vinden (zie alinea "Veldbornstraat afgesloten tot eind mei"). 

 

De herinrichting van de Tiense Vesten: werfzones voorjaar/zomer 2018
Werven in uitvoering voorjaar/zomer 2018 

Situering van het project

In 2013 is het Agentschap Wegen en Verkeer gestart met de heraanleg van de Tiense Vesten tussen het kruispunt met de Aarschotsesteenweg en de Sint-Truidensesteenweg (beide kruispunten inbegrepen). Tijdens de werken krijgen de Vesten een volledige opknapbeurt en worden vijf kruispunten volledig heringericht.

Na afloop van de werken beschikt het verkeer over één rijstrook per rijrichting. Bovendien heeft Wegen en Verkeer het ontwerp van de kruispunten aan extra onderzoek onderworpen. Door dit onderzoek is de inrichting van de kruispunten deels gewijzigd. Specifiek wordt er op de kruispunten van de Kabbeeksepoort (Diestsepoort), de Oplintersepoort en de Slachthuisstraat extra ruimte voorzien voor het verkeer dat rechtdoor rijdt.

Actuele werken

Veldbornstraat afgesloten tot eind mei, Vesten 1 weekend en 1 nacht afgesloten 

Vanaf vrijdag 4 april sluit AWV de Veldbornstraat af van de Tiense Vesten. Dat is nodig zodat de aannemer van AWV (Colas) de riolering en de bovenliggende weginfrastructuur op het kruispunt kan heraanleggen. Zodat tijdens de werken het verkeer toch nog alle kanten uit kan, zullen er omleidingen zijn via de Gilainstraat (richting centrum) en via de Kapelstraat en de Kapucijnenstraat (richting E40/Sint-Truiden) voor het autoverkeer.    

De komende weken zullen ook de Vesten zelf een aantal keer volledig afgesloten worden voor alle verkeer ter hoogte van de Veldbornstraat en van de Slachthuisstraat. 

 • Eandis zal van vrijdag 6 (‘s avonds) t.e.m. zondag 8 april ter hoogte van de Slachthuisstraat elektriciteitskabels dwars over de Vesten plaatsen. De Bergévest zal tijdens deze ingreep volledig (in beide rijrichtingen) afgesloten worden. Eandis zal de nodige omleidingen voor het verkeer aanduiden. Tijdens dit weekend zal de Slachthuisstraat ook tijdelijk een eenrichtingsstraat  zijn: het verkeer zal enkel vanop de Vesten de Slachthuisstraat kunnen inrijden (niet omgekeerd).  
 • Volgens de huidige planning zal de aannemer van AWV de Vesten ook volledig afsluiten ter hoogte van de Veldbornstraat tijdens de avond van vrijdag 13 april en de nacht van 13 op zaterdag 14 april. Dit is een voorlopige planning en de kans is groot dat die nog wijzigt. 

Werken aan binnenring Sliksteenvest en Leopoldvest

Sinds 15 januari is de aannemer ook opnieuw begonnen aan de werken op de Leopoldvest en de Sliksteenvest (tussen de kruispunten van de Veldbornstraat en de Kapucijnenstraat).  De werken zullen nog duren tot in de loop van juni 2018. Zodra de laatste asfaltlaag aangebracht is, wordt de vernieuwde rijweg van de binnenkant van de Vesten daar opengesteld (de buitenkant werd afgelopen zomer al afgewerkt). 

Daarna verschuiven de werken naar de werfzone van de Slachthuisstraat.

Sliksteenvest en Lepoldvest: maatregelen voor het verkeer 

Verkeer beschikt op buitenring over één rijstrook in elke richting

 

Tijdens de werkzaamheden aan de binnenring wordt alle verkeer op de vernieuwde buitenring gebracht. Het verkeer beschikt tussen het kruispunt met de Veldbornstraat en dat met de Kapucijnenstraat op de buitenring over één rijstrook in elke richting. Op de andere plaatsen van de Vesten zijn zowel de binnen- als de buitenring toegankelijk voor het verkeer.

Binnenring afgesloten voor het verkeer

Tijdens de werkzaamheden aan de binnenring van de Sliksteenvest en Leopoldvest worden de binnenring en het fietspad tussen de Veldbornstraat en de Kapucijnenstraat afgesloten voor het verkeer. Beide kruispunten behoren niet tot de werfzone en blijven open voor het verkeer. Ook het kruispunt met de Slachthuisstraat is terug open voor alle verkeer.

Omleiding voor fietsers

Tijdens de werken aan de binnenring kunnen de fietsers gebruik maken van het nieuwe fietspad langs de buitenring. Voor voetgangers blijft de werfzone te voet bereikbaar.

 

Omleiding voor het plaatselijk verkeer

De Generaal Guffensstraat en de Donystraat worden ter hoogte van de Vesten doodlopend. Het verkeer uit beide straten kan de Vesten bereiken via de Oorlogsvrijwilligersstraat, de Eeuwfeeststraat en de Veldbornstraat.

omleiding plaatselijk verkeer Tiense Vesten
Plaatselijk verkeer omgeleid

Maatregelen voor het doorgaande verkeer tijdens de gehele duur van de werken op de Vesten 

Het doorgaand verkeer wordt nog altijd aangeraden om de Vesten te vermijden. De grote omleiding vanaf de Leuvenselaan (N3) via de Westelijke Ring (R27) en Zuidelijke Ring (R27) naar de Sint-Truidensesteenweg (N3) blijft behouden.

Meer informatie over de bussen via De Lijn

Meer informatie over de bussen van De Lijn is te bekomen via www.delijn.be en op het infonummer van De Lijn: 070/220.200.

Waarom wordt het project uitgevoerd?

In de periode tussen 1998 en 2000 gebeurden er op de Tiense Vesten een aantal ongevallen met dodelijke afloop of met zwaargewonden. Ook in de afgelopen jaren zijn er nog zware ongevallen gebeurd. Het onveilige karakter van de Tiense Vesten is ook de Vlaamse overheid niet ontgaan. Die wil op termijn 800 gevaarlijke kruispunten aanpakken. Met maar liefst vier ‘zwarte punten’ (gebaseerd op de ongevallencijfers 1998-2000) staat de heraanleg van de Tiense Vesten hoog op de prioriteitenlijst.

 • de verkeersveiligheid verhogen
 • de leefbaarheid voor de inwoners verbeteren
 • zorgen voor een vlotte verkeersdoorstroming.

Welke werken voert Wegen en Verkeer uit?

De werken gebeuren in verschillende fasen (van west naar oost) en brengen een aantal grondige verbeteringen met zich mee:

 • Herinrichting van vijf kruispunten (waarvan vier zwarte punten) om de verkeersveiligheid te verhogen
 • Heraanleg van de binnen- en buitering om de doorstroming te bevorderen en de bereikbaarheid van de wijken te garanderen
 • Aanleg van afgeschermde en vrijliggende fietspaden om veiligere fietssituaties te creëren
 • Aanleg van vernieuwde voetpaden om meer wandelcomfort te garanderen
 • Aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel om wateroverlast te beperken
 • Vernieuwing signalisatie en verkeerslichten.

​ ​

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Om u op de hoogte te houden over de voortgang van het project, stuurt Wegen en Verkeer regelmatig een nieuwsbrief uit met actueel nieuws over de werken. Inschrijven kan via deze link.