Van N49 naar E34

De N49, de expresweg tussen Antwerpen en de kust, is in de jaren ‘70 aangelegd als een weg met twee rijstroken per rijrichting, pechstroken en fietspaden. De weg is niet langer aangepast aan de noden van vandaag. Daarom besliste de Vlaamse Overheid om deze weg om te bouwen tot een autosnelweg.

Waarom bouwen we de N49 om tot snelweg?

Het gemengde verkeer op de N49 (fietsers, landbouwverkeer, autoverkeer aan 90km/u) en de verschillende kruispunten (al dan niet met lichten) leiden vandaag tot onveilige situaties. Om de N49 veiliger en vlotter te maken, zullen we het lokale en doorgaande verkeer scheiden. Voor het lokale verkeer bouwen we bijvoorbeeld parallelwegen langs de N49. Alle kruispunten en rechtstreekse aansluitingen op de N49 moeten verdwijnen. De N49 zelf wordt een snelweg. Die snelweg op- en afrijden doe je aan een beperkt aantal op- en afritten.

Ombouw in verschillende stappen

De ombouw van de N49 gebeurt in verschillende fasen. Het wegvak tussen Antwerpen en Zelzate is al omgebouwd tot de snelweg E34. Voor het wegvak tussen Zelzate en de kust moet dat nog gebeuren. Het resterende stuk is in 3 verschillende zones opgesplitst. Via het keuzemenu rechts op deze pagina, kun je verder klikken naar de zone waar je meer informatie over wenst.