Verkeersproblemen aan Liefkenshoektunnel door ongeval waarbij kraan hoogspanningskabel raakt

Woensdagavond heeft een kraan bij werken aan de inrit van de Liefkenshoektunnel op de linkerscheldeoever een hoogspanningskabel geraakt. De kraan was bezig met het plaatsen van een seinbrug voor dynamische informatieborden. Door het ongeval werden de hoogspanningskabel en het wegdek zwaar beschadigd. Eén arbeider raakte lichtgewond maar heeft intussen het ziekenhuis mogen verlaten.

Door het ongeval werd de hele omgeving van de Liefkenshoektunnel sinds gisterenavond voor alle wegverkeer afgesloten. Het verkeer werd omgeleid via alternatieve wegen. Het wegdek onder de kraan en de hoogspanningskabel raakten ernstig beschadigd. Netbeheerder Elia moest daarom eerst de toestand beveiligen voordat hulpdiensten moeten de site konden vrijgeven voor de takelwerkzaamheden en de herstelling van het wegdek.

Beveiligen van de site en takelwerkzaamheden

Gedurende de nacht zorgde Elia voor de aarding van de hoogspanningskabel. Daarna pas konden de takelwerkzaamheden van de kraan veilig beginnen. Dit was geen eenvoudige opdracht aangezien de kabel en de kraan voorzichtig uit elkaar gehaald moesten worden. Aan de kraan hing bovendien nog de seinbrug van enkele tonnen zwaar die veilig naar beneden gehaald moest worden met behulp van extra kranen.

Rijrichting Gent vrij vanaf 6u

De hulpdiensten hopen de rijrichting Gent van de R2 via de Liefkenshoektunnel voor de ochtendspits van 6u00 weer volledig vrij te kunnen geven. Richting Antwerpen blijft één rijstrook versperd voor de herstellingswerkzaamheden.

Richting Antwerpen herstellingswerken wegdek nodig

In de loop van deze nacht werden reeds de nodige aannemers voor het herstellen van het wegdek opgeroepen. Zij kunnen echter pas van start gaan met de herstelling zodra de takelwerkzaamheden zijn afgerond. Vanaf 5u00 zal de aannemer starten met het plaatsen van de nodig signalisatie geplaatst zodat om 7u00 de herstellingswerken van het wegdek kunnen starten.

Donderdagnacht Liefkenshoektunnel opnieuw afgesloten

Donderdagavond na de avondspits zal Elia vanaf 20u00 een nieuwe hoogspanningskabel trekken. Om deze ingrijpende werken veilig te laten verlopen, zal de Liefkenshoektunnel vanaf 20u00 opnieuw afgesloten worden in beide richtingen. Ook de wegen en spoorwegen die onder de hoogspanningskabel lopen worden dan opnieuw afgesloten. Elia werkt de hele nacht door. Normaal gezien zou dan tegen de spits van vrijdagochtend de rijweg definitief vrijgegeven kunnen worden. Weggebruikers worden aangeraden om voor hun vertrek de site van het Vlaams Verkeerscentrum (www.verkeerscentrum.be) te raadplegen voor de meest actuele verkeerssituatie.