Veiligheidskap letterzetter in Limburg

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal dit voorjaar in Limburg op enkele plekken een veiligheidskap uitvoeren om de problematiek van de letterzetter aan te pakken. Deze kever is er in opmars en tast sparren en andere naaldbomen aan. Omdat deze na verloop van tijd afsterven en omvallen, dienen ze te worden verwijderd. De impact van de veiligheidskap zal het grootst zijn op de middenberm van de N74 in Pelt en aan afrit 30 van de E314 Park Midden-Limburg. Vanaf eind deze week wordt daar de dode begroeiing noodgedwongen verwijderd. 

 

Het Agentschap Wegen en Verkeer bepaalde samen met het Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid een plan van aanpak om in de komende maanden de problematiek van de letterzetter langs Limburgse wegen aan te pakken. Dat is een schorskevertje van 4 tot 5 millimeter groot en verschanst zich tussen de schors en de stam van onder andere de spar. Ze krijgen hierdoor bruine plekken en sterven uiteindelijk af. In enkele zones zijgen de dode sparren spontaan neer, waardoor de veiligheid van de weggebruiker op termijn in gevaar komt. Uit veiligheidsredenen worden ze dus het best gekapt. Zo krijgt de letterzetter bovendien geen kans op verdere uitbreiding in de omgeving.

Dode sparren langs de weg 
Het begroeide binnengebied van afrit 30 Park Midden-Limburg (rijrichting Lummen) aan de N726 Donderslagweg in Houthalen-Helchteren staat vol met dode sparren. Daar wordt vanaf eind januari een grondige veiligheidskap uitgevoerd. De zone aan de afrit blijft nadien bosgebied, waar de overgebleven begroeiing de kans krijgt zich spontaan te ontwikkelen.

De begroeiing van de middenberm en ter hoogte van enkele afritten van de N74 in Pelt is ook over een afstand van 3km aangetast door de letterzetter. Het gaat ongeveer om het gedeelte tussen de op- en afritten Overpelt/Lommel en Grote-Heide, waar bijna 9 hectare dode begroeiing verwijderd moet worden. De eventuele herstelmaatregelen om het groen te compenseren, worden nog bepaald in samenspraak met Natuur en Bos. Een exacte startdatum van deze kapwerken staat nog niet op de agenda.

Op enkele andere plekken in Limburg worden in de wegberm of op begroeide percelen nabij op- en afritten nog aangetaste naaldbomen verwijderd in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer. Het gaat dan om minder ingrijpende kapwerken, in eerder achtergelegen zones.