Veiligere en comfortabelere fietspaden langs Herentalsebaan (N116)

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) maakt de drukke Herentalsebaan (N116) in Wommelgem met een paar gerichte aanpassingen een stuk veiliger voor fietsers en voetgangers. Over een afstand van ongeveer 2,5 kilometer, tussen de Hofstraat en de Welkomstraat, wordt het fietspad rechtgetrokken en worden de oversteekplaatsen verbeterd. De werken starten na de paasvakantie op dinsdag 23 april en duren ongeveer 3 maanden.
 

Rechte fietspaden

Langs de Herentalsebaan ligt vandaag al een vrijliggend fietspad, dat van de rijweg gescheiden is door een groene berm en/of parkeerstrook. Enkel ter hoogte van de zijstraten buigt het fietspad af en komt het vlak tegen de rijweg te liggen. AWV trekt met de aankomende werken het fietspad ter hoogte van de zijstraten recht, zodat fietsers niet meer zo’n bochtig parcours moeten volgen. Omdat het fietspad verder van de weg komt te liggen, zijn fietsers ook beter zichtbaar voor afslaande autobestuurders.
 

Oversteekplaatsen met middeneiland

Op de kruispunten pakt AWV ook de oversteekplaatsen aan. Aan de meeste kruispunten verwijderen we één zebrapad over de Herentalsebaan en beveiligen het andere met een veilig middeneiland. Zo kunnen voetgangers in twee tijden de drukke Herentalsebaan oversteken. Enkel aan de kruispunten met de Sint-Damiaanstraat/Pietingbaan en met de Wiekenstraat/Corluystraat blijven twee zebrapaden behouden.
 

Werken van 6 tot 22 uur en op zaterdag

De werken starten na de paasvakantie en duren ongeveer 3 maanden. Er wordt elke dag gewerkt van 6u tot 22u, behalve op zondag. We pakken 2 tot 4 zones tegelijkertijd aan, maar werken wel steeds maar aan één zijde van de Herentalsebaan.
 
Het onderstaande overzicht toont alle zones waar we gaan werken aan de fietspaden. Ter hoogte van de aangeduide kruispunten, behalve die met de Sint-Damiaanstraat/Pietingbaan en Wiekenstraat/Corluystraat, gebeuren ook aanpassingen aan de oversteekplaatsen.
 

Opgelet: deze planning is indicatief en afhankelijk van het weer en onvoorziene (technische) omstandigheden op de werf. 
 

Verkeer Herentalsebaan blijft altijd mogelijk

We beginnen met het opbreken van enkele van de verharde middeneilanden, zodat verkeer tijdens de verdere werken plaatselijk over de middenberm langs de werfzone kan rijden. Zo blijft er tijdens het grootste deel van de werken één rijstrook in elke richting beschikbaar. Enkel bij het kruispunt met de Corluystraat kan dit niet en plaatsen we mobiele verkeerlichten om het verkeer beurtelings over de vrije rijstrook te leiden. Voetgangers en fietsers worden via een afgeschermde corridor rond de werfzones geleid. Op de Herentalsebaan blijft er zo altijd doorgang voor alle weggebruikers. Enkele zijstraten die aansluiten op de Herentalsebaan zullen in functie van de werken wel tijdelijk afgesloten zijn. 
 

Meer info

Alle info over de werken aan de Herentalsebaan is steeds terug te vinden via www.wegenenverkeer.be/wommelgem. Via deze webpagina kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven op een nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over de werken.

'Op het beeldmateriaal dat u samen met dit bericht bezorgd wordt, is copyright van toepassing. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt met aandrang om bij publicatie van dit beeldmateriaal op online en offline media '© AWV' te vermelden als bijschrift bij het beeldmateriaal.'