Vanaf 1 juli opnieuw 2 rijstroken op de Singel aan Turnhoutsepoort

Werken op schema – fase 3 van start op 1 juli

De werken aan de Turnhoutsepoort in Antwerpen, de zone aan de Singel tussen Stenenbrug en Turnhoutsebaan, zitten goed op schema. Momenteel wordt er in fase 2 onder meer gewerkt aan de noordelijke weghelft van de Turnhoutsebaan (buitenkant Singel) en de tramsporen. Als fase 2 afgerond is, zal de grootste hinder op de Singel voorbij zijn. Bij de start van de derde fase in juli kan het verkeer op de Singel opnieuw over twee rijstroken rijden in beide richtingen.

Werken tijdens fase 3 

Fase 3 start op zaterdag 1  juli en duurt tot en met september. Ook tijdens fase 3 wordt er op verschillende plaatsen gewerkt, maar ligt de focus grotendeels op de Turnhoutsebaan.
De Turnhoutsebaan aan de buitenkant van de Singel wordt verder vernieuwd en het definitieve wegdek wordt hier ook aangelegd. Dit gebeurt beurtelings: als de werken aan de zuidelijke weghelft klaar zijn, beginnen de werken aan de noordelijke. De Turnhoutsebaan langs de binnenkant van de Singel krijgt een nieuw wegdek en nieuwe riolering. Dit gebeurt in deelfases zodat doorgaand verkeer stadinwaarts steeds mogelijk blijft op één rijstrook. Verder wordt er nog gewerkt aan de oostzijde van de Noordersingel (wegdek en riolering) en wordt de noordelijke weghelft van de brug aan de op- en afrit van de E313 aangepakt.

Verkeerssituatie tijdens fase 3

De start van fase 3 betekent ook dat de grootste hinder voor het doorgaande verkeer vanaf dan achter de rug zal zijn. Op de Singel zijn er vanaf 1 juli opnieuw twee rijstroken beschikbaar in beide richtingen. Tijdens de eerste twee fases moest het verkeer nog telkens over één rijstrook.

  • Voor fietsers: ter hoogte van de Stenenbrug en de Turnhoutsebaan aan de buitenkant van de Singel worden lichtengeregelde fietsoversteekplaatsen voorzien. Ook het fietspad op de Noordersingel aan de stadszijde is klaar en kan gebruikt worden (met uitzondering van het stuk fietspad tussen Buurtspoorweglei en Statielei, dit gebeurt in fase 4).
  • Voor het openbaar vervoer: de bussen van De Lijn blijven rijden over de Turnhoutsebaan aan de buitenkant van de Singel, afwisselend over 1 rijstrook in beide richtingen. Vanaf half september rijden er ook opnieuw trams via de Turnhoutsebaan aan de buitenkant van de Singel.
  • Voor het gemotoriseerd verkeer:
    • Gemotoriseerd verkeer op de Noordersingel kan vanaf 1 juli over 2 rijstroken in beide richtingen. Er worden links- en rechtsafslagstroken voorzien.
    • De Turnhoutsebaan (N12) aan de buitenkant van de Singel blijft afgesloten voor alle autobestuurders tussen de Noordersingel en de inrit van de parking van het Rivierenhof.
    • Door de werken aan de Turnhoutsebaan (binnen de stadsmuur) tussen de Singel en de Stenenbrug kan gemotoriseerd verkeer daar slechts over 1 rijstrook de binnenstad bereiken. Naar gelang de zone van de werken rijdt het verkeer via de Turnhoutsebaan of de Statielei.

Nutswerken Statielei (N12)

Van 26 juni tot en met 7 juli vinden er nutswerken plaats in de Statielei (N12). Tijdens de eerste week (26-30 juni) worden er doorsteken gemaakt ter hoogte van de zijstraten Florastraat, Karel Geertsstraat en Statielei. Voor iedere zijstraat duren de werken vermoedelijk 1 of 2 dagen. De zijstraten zijn dan om de beurt afgesloten, te beginnen met de Florastraat. Op het moment dat de wegenwerken starten, op 1 juli, zullen de nutswerken in de Statielei nog één week verder lopen, maar zijn alle zijstraten wel toegankelijk.

Bereikbaarheidsadviseur

Wegen en Verkeer Antwerpen heeft voor dit project een bereikbaarheidsadviseur aangesteld. Bewoners en ondernemers uit de omgeving van de werf kunnen bij dit contactcenter terecht met concrete vragen over de bereikbaarheid van hun zaak of woning tijdens de werken. Dit kan via bereikbaar.antwerpen@wegenenverkeer.be of 0477/477 476.

Meer informatie

Alle informatie over het project Turnhoutsepoort en de laatste stand van zaken op de werf is steeds terug te vinden op www.wegenenverkeer.be/antwerpen. Wie op de hoogte wil gehouden worden van de ontwikkelingen op en rond de werf kan zich daar via de werfpagina van de Turnhoutsepoort inschrijven op een digitale nieuwsbrief.