R71 x N702 Hasselt - Werken aan kruispunt Via Media x Trichterheideweg

De uitgestrekte werfzone aan het provinciehuis en Park H wordt vanaf eind februari nog wat groter. Vanaf dan zal ook het kruispunt van de Via Media en Trichterheideweg op de Universiteitslaan worden vernieuwd. Het kruispunt wordt mee opgenomen in werfzone van de huidige werken.  Alle bestemmingen blijven steeds bereikbaar via een ‘rechts in,rechts uit’ systeem. De bioscoopsite krijgt zelfs tijdelijk een extra toegang via de Kiezelstraat. Tegen eind mei zal het kruispunt klaar zijn, net als de andere wegenis bovenop de tunnels aan de Grote Ring. 

 

Terwijl de opbouw van de tunnels en nieuwe weginfrastructuur op en rond de Grote Ring verder gaat, start het Agentschap Wegen en Verkeer op vrijdag 21 februari met de herinrichting van het kruispunt tussen de Universiteitslaan en de Via Media/Trichterheideweg. Slimme verkeerslichten zullen straks het verkeer regelen, waaronder het openbaar vervoer dat er de busbedding zal oprijden of verlaten. Er komt ook een veilige fietsoversteek voor fietsers langs de Universiteitslaan. Als alles volgens planning verloopt, duren de aanpassingen op dit kruispunt tot eind mei.

Doorgaand verkeer over tijdelijke wegenis, lokaal verkeer enkel rechts-in en -uit
Op dit moment leidt de tijdelijke wegenis het  gemotoriseerd verkeer voorbij de werfzone ter hoogte van het Provinciehuis en Plopsa Indoor. AWV trekt deze manier van werken door en verlengt de tijdelijke wegenis tot voorbij het kruispunt met de Via Media en Trichterheideweg. Op die manier kunnen we aan het kruispunt werken, terwijl doorgaand verkeer in elke richting over twee rijstroken kan blijven rijden. 

De Trichterheideweg en Via Media sluiten aan op de tijdelijke wegenis, maar rijbewegingen zijn beperkt tot rechts-in en rechts-uit. Het kruispunt oversteken is ook niet meer mogelijk. 

De evenementensite van Park H blijft ook bereikbaar vanuit Hasselt via de toegang op de Grote Ring (Gouverneur Verwilghensingel). Via de Sasstraat is de Trichterheideweg altijd bereikbaar.

 

Extra toegang tot bioscoopsite via Kiezelstraat
Een extra toegang vanaf de Kiezelstraat draagt bij aan de bereikbaarheid van het bioscoopcomplex en andere handelaars op de Via Media. We verlengen de bestaande Via Media tot aan de Kiezelstraat. Autoverkeer komend van Diepenbeek kan de bioscoopsite via de tijdelijke aansluiting bereiken. Wie de site wil verlaten richting Hasselt/Grote Ring kan via deze aansluiting ook meteen de juiste richting uitrijden. Verkeerslichten regelen het verkeer dat gebruikt maakt van deze toegang.