Nieuw fietspad door Heverleebos

Binnenkort wordt het een stuk aangenamer fietsen door het Heverleebos. In het voorjaar van 2015 legt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een nieuw fietspad aan langs de E40, tussen de Waversebaan en de Naamsesteenweg (N251). Met deze missing link kunnen fietsers voortaan op een vlotte en comfortabele manier de verbinding maken tussen Oud-Heverlee en Ter Duin, Sint-Pietersberg of het researchpark van Haasrode. Omdat het fietspad langs de bosrand loopt, zet AWV alles in het werk om het fietspad op een duurzame manier in te passen in de groene omgeving. De werken starten op 23 maart en half juni moet het fietspad klaar zijn.

Schermafbeelding 2015-03-10 om 12.51.44

Missing fietslink tussen Oud-Heverlee en Leuven

Fietsers die vandaag tussen Oud-Heverlee en het zuidoosten van Leuven rijden, beschikken niet over een verhard fietspad. Ze kunnen wel van de Expresweg (N25) tot de Naamsesteenweg (N251) rijden, maar kunnen vervolgens hun traject niet verderzetten richting de Waversebaan. Daar komt nu verandering in. Langs de zuidkant van de E40 legt AWV in samenwerking met Agentschap Natuur en Bos (ANB) een verhard fietspad aan van 1,3 km lang. Het pad komt in het Heverleebos langs de Dennenlaan/Bierbeekpleindreef te liggen, een groene doorgang die momenteel als dienstweg wordt gebruikt door ANB (Agentschap Natuur en Bos).


Veilig en comfortabel

Fietsers zullen op een veilige en comfortabele manier tussen de Naamsesteenweg en de Waversebaan kunnen rijden. Ook bij regenweer, want het fietspad wordt verhard met waterdoorlatend materiaal. Zo blijft het in alle omstandigheden vlot berijdbaar.

Eens de Waversebaan of de Naamsesteenweg bereikt, beschikken fietsers over veilige oversteekplaatsen. De Waversebaan telt één oversteekplaats, die zich langs de andere kant van de E40 bevindt. Fietsers kunnen de Naamsesteenweg op twee mogelijke plaatsen kruisen, aan weerszijden van de E40. Een extra middenberm te midden van de oversteekplaatsen zorgt voor extra veiligheid. Zo wordt het een stuk aangenamer fietsen langs het Heverleebos, zowel voor werknemers (o.a. researchpark Haasrode), scholieren (Heilig Hartinstituut), en studenten (KHLeuven) als voor toeristen.
 

Met respect voor de natuur

Het nieuwe fietspad wordt zo goed mogelijk geïntegreerd in de omgeving van Heverleebos. De verlichting langs het traject bestaat uit discrete verlichtingspalen, aangestuurd door een detectiesysteem. Alleen als een fietser of voetganger zich op het pad beweegt, zal de verlichting volledig branden. De kleur van het licht en de lichtintensiteit zijn aangepast aan de groene omgeving, zonder het zicht van de fietser te beperken. Zo worden vogels en kleine zoogdieren 's avonds en 's nachts nauwelijks verstoord.
 

Timing en hinder

AWV start de werkzaamheden op 23 maart en streeft ernaar om ze tegen half juni af te werken De werken verlopen in 2 fasen:

In fase 1 gebeurt de aanleg van het fietspad langs de E40 en de aansluiting van het fietspad op de Naamsesteenweg. Op maandag 23 maart beginnen de werken. De Naamsesteenweg zal tot het begin van fase 2 afgesloten zijn richting Leuven. Een omleiding wordt voorzien via de Meerdaalboslaan (N25) en de Tiensesteenweg (N3).

Tijdens de paasvakantie wordt de Naamsesteenweg 2 weken volledig afgesloten. Bovenstaande omleiding over de N25 en de N3 treedt dan in beide richtingen in voege.

De aanleg van het fietspad gebeurt naast de rijweg en zal dus geen hinder veroorzaken. Er wordt wel een omleiding voorzien voor fietsers. Deze omleiding wordt ter plaatse duidelijk aangegeven.

In fase 2 gebeurt de aansluiting van het fietspad op de Waversebaan. De Naamsesteenweg wordt dan terug volledig opengesteld. Er zal wel hinder zijn op de Waversebaan: Vanaf 20 april wordt de Waversebaan afgesloten richting Leuven. Een omleiding is voorzien via de Blokkenstraat, Fonteinstraat, Oud-Heverleestraat en de Herendreef.

Volgens de huidige planning worden de werken half juni beëindigd.


Betere infrastructuur voor Leuvense fietsers

De ontsluiting van campus Arenberg met fietspaden rondom is een grote stap voorwaarts voor het fietsverkeer in Leuven. Ook de recente opening van de fietserstunnel aan IMEC is een verbetering voor de Leuvense fietser. Onlangs kondigde Wegen en Verkeer de plannen aan voor een fietspad onder de Lüdenscheidsingel.