Campus Gasthuisberg UZ Leuven vlotter en veiliger bereikbaar met de auto en met de fiets

De verkeerssituatie rond campus Gasthuisberg UZ Leuven verbetert vanaf vandaag fors dankzij de ingebruikname van het gloednieuwe op- en afrittencomplex met slimme verkeerslichten. Wie via de E314 komt, hoeft nu niet meer om te rijden via Herent of Winksele. Fietsers kunnen gebruik maken van de gescheiden fietspaden. De toegankelijkheid van het openbaar vervoer en de hulpdiensten werd structureel verbeterd. “De Vlaamse Overheid heeft hier in totaal 28 miljoen euro geïnvesteerd”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts.

 

Voor meer informatie over het project: zie www.wegenenverkeer.be/Leuven 

De Vlaamse Overheid investeerde in samenwerking met het UZ Leuven en de Stad Leuven fors in de mobiliteit rond campus Gasthuisberg. De werken aan de westkant zijn nu afgerond, er wordt wel nog tot begin 2019 gewerkt aan de ringweg tussen de nieuwe rotonde Vogelzang en het bloedtransfusiecentrum van het Rode Kruis.

“De campus Gasthuisberg is beter bereikbaar én de hele omgeving is een pak veiliger geworden”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts “Het verkeer wordt vlotter én veiliger voor álle weggebruikers. We investeren in goede infrastructuur voor de auto, maar ook op de fiets kan je via de gescheiden fietspaden op de campus alle richtingen uit.”

Zo kunnen fietsers gebruik maken van de fiets- en voetgangersbrug om daarna bijvoorbeeld het gescheiden fietspad parallel aan de Terbankstraat te nemen richting de campus of het centrum van Leuven.

Ondergrondse toegang tot nieuwe parkeergebouw

Het autoverkeer vanaf de E314 zal via de vernieuwde Terbankstraat en een nieuwe rotonde alle diensten van de campus kunnen bereiken, of via een toegangsweg onder de rotonde rechtstreeks het nieuwe parkeergebouw kunnen inrijden (via een toegang onder de rotonde). Marc Decramer, Gedelegeerd Bestuurder van UZ Leuven: “Door de westelijke ontsluiting wordt de omgeving van afrit 16 van de E314 omgevormd van de achterdeur van de campus tot een tweede voordeur. Binnen een jaar krijgen medewerkers en bezoekers de keuze om bovengronds te blijven om zich naar de oostzijde van de campus te verplaatsen of ondergronds te gaan en geleid te worden naar de nieuwe bezoekersparking.  De hoofdstroom van het verkeer, in de richting van de nieuwe ondergrondse parking van het ziekenhuis, zal onder de rotonde door rijden.”

Fotogalerij brengt de werken tot leven

In deze fotoreportage zie je via 24 panoramabeelden hoe de mobiliteit van Campus Gasthuisberg verbeterd is. Een honderdtal andere beelden daaronder tonen afwisselend de opbouw van maart 2017 tot augustus 2018 van de zwevende rotonde (toegang snelweg E314), nieuw parkeergebouw en de fietsbrug over de E314.